Belföld

Uniós agrártámogatás – a kormány megelőlegezi

Az agrártárca ígéretet tett arra, hogy megelőlegezi a gazdáknak a jövő évi EU-támogatásokat, mert ezeket forma szerint csak 2005-ben, utólag lehetne lehívni.

Nem fenyeget az a veszély, hogy a magyar gazdák elesnének uniós támogatásoktól, mivel mind a gazdák, mind pedig az intézményi rendszer
Uniós agrártámogatás – a kormány megelőlegezi 1

Szanyi Tibor

felkészítése megfelelő – mondta Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) politikai államtitkára a csütörtöki rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón. Agrártámogatásokra 2004-ben várhatóan 400 milliárd forint fordítható, ez körülbelül 70 milliárddal haladja meg az idei összeget. A jövő évi támogatási összegből 293 milliárd forint áll rendelkezésre az FVM költségvetésében. A fennmaradó részt az unió Magyarország számára 2005-ben folyósítható támogatásából előlegként szeretnék lehívni, még 2004-ben.

 Cél a versenyképesség

A konszolidáció és a versenyképesség elősegítését szolgálja az a támogatás, amiből 60 milliárd forint gazdahitelek kifizetésére, továbbá 26 milliárd forint pedig gépvásárlásra fordítható. Az aszálykárok enyhítésére 60 milliárd forint állt rendelkezésre az idén.  

Elengedik a hitelek egy részét


A rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón Szanyi Tibor azt is elmondta: az FVM költségvetési támogatása 2003-ban 234 milliárd forint, míg 2002-ben 196 milliárd forint volt. Elhangzott, hogy a tárca jövő évi költségvetése tartalmazza egyebek mellett az agrár- és vidékfejlesztési operatív program 11 milliárd forintos tételét, a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervben erre a célra fordítható 21,4 milliárd forintos összegét, valamint a SAPARD-pályázatok 18,8 milliárd forintos tételét is.


A helyettes államtitkár utalt arra, hogy a termelők felkészítésének része a 60 milliárd forint éven belüli hitel elengedése, ez 105 ezer gazdálkodót érint. Továbbá a plusz 25 milliárd forintos program, amely a hátrányos helyzetű térségekben működő agrárvállalkozók éven túli hiteleinek elengedését szolgálja.


Összeírják a gazdákat

Az uniós támogatások fogadási feltételeinek része a gazdaregisztráció, amely a múlt héten már elkezdődött. A tárca várakozásai szerint mintegy 200-220 ezer termelő regisztrálhatja magát. 


Regisztráció minden szinten


Az intézményrendszer kialakításával kapcsolatban Szanyi Tibor közölte: 2003 elején megkezdték működésüket a SAPARD-hivatalok, megalakult a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, szeptemberben indult be az Élelmiszerbiztonsági Hivatal. Elkezdődött tíz állat-, illetve növényegészségügyi ellenőrző állomás kiépítése a határátlépőkön, ezek közül hármat már átadtak, a ferihegyit pedig pénteken nyitják meg.


A Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer kiépítése is befejeződött. Az ország területén található parcellákat légi felvételekkel már sikerült beazonosítani.


Az állatok Egységes Nyilvántartási és Azonosító Rendszere a szarvasmarha esetében már teljessé vált. Ugyanez megtörténik november 30-áig a sertéseknél is. 2004. május 31-éig várhatóan a juh-, a ló- és a kecskeállomány esetében is teljessé válik a regisztráció.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik