Belföld

A Mol a leghatékonyabb kőolaj-kitermelő Európában

A Mol Rt. éri el a legnagyobb, egy hordóra vetített nettó nyereséget kőolaj-kitermelésben Európában, míg világösszesítésben a hetedik helyen áll - közölte legújabb tanulmányában a John S. Herold Inc. nemzetközi gazdaságkutató cég.

A tanulmány, amely az olajipari vállalatok kitermelési teljesítményét vizsgálta, megállapítja, hogy a Mol átlagosan 9,04 dollár nettó nyereséget ér el egy hordónyi kitermelt kőolajon. Az európai átlag a nettó nyereség tekintetében 4,60 dollár, míg a világ olajcégeinek átlaga 4,63 dollár. Ugyanez az adat a Shellnél 4,48 dollár, míg az OMV-nél 5,09 dollár. A tanulmány a tavalyi adatok alapján készült.

A fajlagos kutatási és feltárási költségekben Európában a második helyen áll a Mol, míg a világ kőolajtermelői között a kilencedik helyet szerezte meg. Ezeknél az adatoknál 2002-től visszamenőleg három év adatait vette figyelembe a tanulmány. Ez azt jelenti, hogy a hordónkénti költség a Molnál 2,5 dollárt tesz ki, míg a világon az átlag 5,82 dollár. Az OMV ebben a rangsorban a 69. helyen áll 7,14 dolláros költséggel, míg a Shell a 93. helyen 8,65 dollárral.

A kőolajkészleteket tekintve a világ vállalatainak rangsorában a Mol a 65. helyet foglalta el a tavalyi adatok alapján. Ez összesen 247 millió hordónyi készletet jelentett. Ugyanebben a rangsorban az OMV 56. helyen van 343 millió hordóval, míg a Shell a 3. helyen 19,639 milliárd hordós készlettel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik