Belföld

Módosul a kamarai törvény

admin

2003. 10. 30. 12:07

A kamarai törvény módosítása a kormány és a kamara közötti konszenzus alapján jött létre - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Jelezte ugyanakkor, hogy a kamara három ponton nem ért egyet a módosítással. Az MKIK szeretné, ha az etikai szabályok megszegőinek nevét nyilvánosságra lehetne hozni, a feladatok átadását a törvény nem feltételes módban fogalmazná meg.

A kamara a finanszírozás technikáját is másként képzeli el, mint ahogyan a törvényjavaslatban szerepel.


Parragh László a módosításáról     


A kamarai törvény módosítása a kormány és a kamara közötti konszenzus  alapján jött létre – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és  Iparkamara elnöke csütörtökön.     Jelezte ugyanakkor, hogy a kamara három ponton nem ért egyet a módosítással.    


Az MKIK szeretné, ha az etikai szabályok megszegőinek nevét  nyilvánosságra lehetne hozni, a feladatok átadását a törvény nem  feltételes módban fogalmazná meg. A kamara a finanszírozás  technikáját is másként képzeli el, mint ahogyan a törvényjavaslatban  szerepel – mondta Parragh László.    


Szólt arról, hogy az Igazságügyi Minisztérium érvelése szerint  adatvédelmi szabályokat sértene az etikai szabályokat megszegő vállalkozások nevének nyilvánosságra hozatala. A kamara álláspontja  szerint viszont a fogyasztók érdeke legalább olyan fontos, mint az  adatvédelmi szabály.      Parragh László elmondta: a kamara szeretné, ha a költségvetésben  külön soron szerepelne a kamarai közfeladatok ellátásához szükséges  forrás.


A törvényjavaslatban ugyanis az szerepel, hogy minden évben  meg kell állapodni a szakminisztériummal, a kormánnyal. Az MKIK elnöke szerint a kamarai törvény módosítása jelentős  előrelépéseket hoz, de nem lesz tejesen EU-konform, ezért pár év múlva újra hozzá kell nyúlni a jogszabályhoz. Hangsúlyozta: a  kamarák erősítésére azért is szükség van, mert a magyar vállalatok  akkor lehetnek az integrációs folyamat nyertesei, ha az Európai  Unióban bevált hatékony intézményrendszer segíti őket.     


A sajtótájékoztatón elhangzott: a kamara 800 millió forintot  tart szükségesnek ahhoz, hogy a jövő évi közfeladatokat megfelelő  szinten el tudja látni. Parragh László utalt arra, hogy az összegről egyeztetnek a  kormánnyal. Jelezte, hogy a jövő évi költségvetési tervezetben az  agrárkamara 780 millió forint, az MKIK ennél lényegesen kevesebb  forrást kapna, ami szerinte disszonáns.     


Kérdésre válaszolva Parragh László elmondta, hogy az Üzleti 7 a jövőben is meg fog jelenni, bár a kamarai lap most finanszírozási  gondokkal küzd. Hozzátette: úgy látja, hogy a kormány részéről  megvan az az elkötelezettség, amely a vállalkozások tájékoztatásához  szükséges lap kiadását segítené.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.