Belföld

A Jukosz-ügy utóhatásai – lemondott a harmadik orosz?

Ellentmondásos hírek szólnak arról, hogy lemondott-e posztjáról az orosz "irányított demokrácia" fő ideológusának tartott Alekszandr Volosin - írja a Magyar Hírlap.

Putyin egyik legbizalmasabb munkatársának távozásával megbomlana a különböző hatalmi csoportok kényes egyensúlyára épülő politikai rendszer. Volosin még a “jelcini klán” embere volt, de bukása sokak szerint az elnöknek is árthat hosszabb távon.

Valóban Vlagyimir Putyin még a Kreml ura, vagy egyre inkább a mögötte álló, a köznyelvben csak “csekistáknak” nevezett hatalmi tábor bábjává válik? Az elkövetkező hetekben valószínűleg ez foglalkoztatja majd leginkább az orosz politikai élet szereplőit.

Főleg akkor, ha igaznak bizonyulnak az Alekszandr Volosin távozásáról szóló hírek. Az elnöki adminisztráció vezetője egyes jelentések szerint még szombat este beadta a lemondását rögtön azután, hogy tudomást szerzett Mihail Hodorkovszkij Jukosz-elnök letartóztatásáról.

A Kreml sajtószolgálata azóta sem volt hajlandó kommentálni az értesülést, bár a Reuters szerint Putyin elfogadta szürke eminenciása lemondását. Maga Volosin is hallgat egyelőre, az Interfax pedig egy neve elhallgatását kérő Kreml-beli forrásra hivatkozva azt írta, hogy a lehetséges utód megtalálásáig nem mondanak semmi biztosat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik