Belföld

Finnországé a legversenyképesebb gazdaság

A finnek a gazdaságilag legversenyképesebbek a világon - derül ki a genfi Világgazdasági Fórum most közzétett vizsgálatából.

A szakértők nemcsak az egyes országok növekedési kilátásait vizsgálták, figyelembe vették a kutatási-fejlesztési kapacitást, a közintézmények hatékony vagy kevésbé hatékony működését, és még a környezetvédelem szempontjai sem kerülték el a figyelmüket. A második helyre az Egyesült Államok került.

A többi skandináv ország is előkelő helyen, az első tíz között szerepel. Nyugat-Európában Svájc (7.) a legversenyképesebb. Az unió tagállamai közül Hollandia kapta a legjobb besorolást, 12. a listán. Németország a 13., Nagy-Britannia a 15., Franciaország javított korábbi helyezésén, de így is csak a 26.

Meglepő módon visszaesett Írország, a 24. helyről a 30-ra zuhant. Ázsia két legversenyképesebb országa az 5. helyre került Szingapúr és a 6. helyen őt követő Tajvan. Az AFP francia hírügynökség jelentéséből nem derül ki, hogy a közép-európai államok, köztük Magyarország, milyen besorolást kaptak a Világgazdasági Fórum vizsgálata alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik