Belföld

Elegáns dízel

Minőség, egyéniség, kifinomult stílus, teljesítmény - mindezt már tudjuk, ha a Jaguar legkisebb modelljéről esik szó. Most azonban a gazdaságosságot is fel kell vennünk a felsorolásba, mert az utóbbi idők piaci kihívásai miatt az X-Type immár dízelmotorral is rendelhető.


Elegáns dízel 1

Az új modell nemcsak a művészet és a teljesítmény ötvözete, harmadik összetevőként megjelent a racionalitás is; szeptemberben megkezdődött az X-Type 2.0 literes dízel változatának árusítása. Az utóbbi két esztendőben a Jaguar legkisebb modellje úttörő szerepet játszott a cég piacnyitásában, és meglehetősen sok új vevőt hozott a cégnek. Az elsőkerék-meghajtású, 2 literes, benzines X-Type az igényes, de a költségekre is érzékeny rétegek számára is elérhető közelségbe hozta a Jaguar értékeit. A továbblépést a 2.0 literes, négyhengeres, 16 szelepes, common-rail turbódízel motorral hajtott változat jelenti, amely újabb választási lehetőség e kör számára – már csak azért is, mert az ára alacsonyabb a 2.0 literes benzines változaténál.

Az új Jaguart kifinomult, gazdaságos, ugyanakkor nagy teljesítményre (130 lóerő) képes, kiemelkedően rugalmas motor hajtja. Ami a prémium dízelautó piac növekedési pályáját illeti, az Európa-szerte ígéretes: a kontinensen a bővülés 50 százalékát, az Egyesült Királyságban mintegy 33 százalékát jelentették az elmúlt évben a dízeleladások. A gyártó reményei szerint a Jaguar minden erényét megőrző új, luxuskivitelű, dinamikus, egyúttal olcsón működtethető új dízel – tekintettel kedvező árára – jó eséllyel indul ebben a versenyben, és várhatóan már az első évben az X-Type eladások kétharmadát jelenti majd Európában, az Egyesült Királyságban pedig a felét.

Az X-TYPE 2.0D három, Classic, Executive és Sport változata kerül a piacra olyan motorral, amelyet kifejezetten a sportos vezetők igényeire terveztek, és amelynek fő jellemzője a könnyed és tartós teljesítmény-leadás. A kocsi vezethetősége, kifinomultsága semmiben sem marad el a benzines változatokétól, a jármű végsebessége óránként 200 kilométer, és 9,9 másodperc alatt gyorsul fel óránkénti 100 kilométeres sebességre. 5,65 literes átlagfogyasztása ugyancsak hozzájárulhat vonzerejéhez, hiszen az autó két tankolás között akár több mint 1000 kilométert is képes megtenni.



Elegáns dízel 2

Bár a 2004-es modellévben a leglényegesebb változást a dízelmotor csatasorba állítása jelenti az X-Type sorozatnál, a modell más tekintetben is megújul. A hűtőrácsot, a lökhárítót, az oldalablak kereteit érintő külső módosítások a Classic, az Executive és a Sport változat minél jobb megkülönböztethetőségét szolgálják. Gazdagabb lesz a kényelmi felszerelések listája is, és korszerűbb anyagok, új műszaki megoldások alkalmazásának köszönhetően olcsóbbá válik a karbantartás, illetve a kisebb törések utáni helyreállítás.

A dízel X-Type értékesítése a napokban kezdődött meg Magyarorországon; az alapmodellt, amelynek felszereltsége megfelel a Jaguar X-Type Classic változatnak, bevezető áron, 8 999 000 forintért lehet megvásárolni. A Jaguar másik újdonsága a Frankfurtban bemutatott kombi, amely jövő év elejétől benzin- és dízelváltozatban a magyar piacon is kapható lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik