Belföld

Pályázati és hiteltámogatások kis- és középvállakozásoknak

Idén a Széchenyi vállalkozásfejlesztési program keretében elnyert pályázati, központi támogatások összege több mint 8 milliárd forint - mondta Apatini Kornélné, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) helyettes államtitkára szerdán Budapesten sajtóbeszélgetésen.

Jövőre az Európai Unió (EU) strukturális alapjainak társfinanszírozásában már összességében közel 10,5 milliárd forint támogatásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások. Ebből 4,5 milliárd forint a hazai finanszírozás, amelyhez az Európai Unió 6 milliárd forintot ad.

A helyettes államtitkár elmondta: míg a GKM által elindított különféle finanszírozási konstrukciók révén az idén 13-14 ezer kis- és középvállalkozás, addig jövőre újabb 14-15 ezer kis és közepes cég számára nyílik meg a lehetőség az EU-csatlakozásra való eredményes felkészülésre.

Apatini Kornélné részletesen beszámolt az egyes finanszírozási konstrukciók eddigi eredményeiről. Elmondta: a mikrohitel program keretében ez év október 28-ig 762 vállalkozás kapott kölcsönt 2,9 milliárd forint összegben.

A Széchenyi-kártya program keretében eddig hozzávetőleg 6.500 kis és közepes cég igényelt kártyát, a folyósított hitelösszeg a kártyaprogramban mintegy 11 milliárd forintot tesz ki ezidáig. A Széchenyi-kártya program különösen az után vált eredményessé, hogy ez év július elseje után az igényelhető hitelkeretet felemelték 5 millió forintra.

Apatini Kornélné elmondta: bár csupán ez év szeptemberében indították el a midihitel programot, eddig már 17 bank és 127 takarékszövetkezet jelentkezett a kiközvetítés bonyolítására, így ez évben várhatóan 300-400 kis- és közepes vállalkozás tud a GKM kamattámogatása mellett ebben a programban 3,5-4 milliárd forint fejlesztési hitelhez jutni.

A helyettes államtitkár kiemelte: az Európa-hitel 80 milliárd forintos keretének terhére eddig mintegy 290 hitelkérelmet fogadtak be a bankok, összesen 13,7 milliárd forintot meghaladó értékben. Ebből az engedélyezett hitelek száma 245, a hitelösszeg pedig 11,4 milliárd forintot tesz ki.

A Lánchíd Faktoring Program új lehetőséget jelent a kis és közepes cégek számára, követeléseik “leírására”. Eddig 19 vállalkozás faktorálta követelését, amelyhez a tárca 24 millió forint kamattámogatást nyújtott. A szolgáltatás végzésére eddig 20 faktorcéggel, illetve bankkal kötött szerződést a GKM.

A helyettes államtitkár szerint összességében az idei, várhatóan 8,5 milliárd forint pályázati támogatás mellett 60-70 milliárd forint hitelhez juthatnak a különböző konstrukciók révén a kis- és közepes vállalkozások. Ez mindent egybevetve közel 220 milliárd forint fejlesztést generál az országban.

Jövőre a tárca számításai szerint 12,5 milliárd forint pályázati támogatás mellett 80-90 milliárd forint összegű hitelhez juthatnak a kis és közepes cégek, amelyek együttesen a következő évben 240-270 milliárd forint fejlesztést tesznek lehetővé a kkv-k számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik