Belföld

Múzeum nyílik az Európai Unióról

Új múzeum nyílik 2006-ban Brüsszelben. A tárgy az Európai Unió. A létesítmény 6000 négyzetméteren, a brüsszeli Gare du Luxembourg szomszédságában kap helyet, s kialakítása 22,5 millió euróba kerül. A szükséges pénzt a belga kormány hozzájárulása, magáncégek szponzori támogatása mellett természetesen az Európai Unió finanszírozza.

Előzetes felmérések szerint a múzeumot az első öt esztendőben évente 300 ezren keresik majd fel, s fennállásának tizedik éve után a látogatók száma évi 450 ezerre nő.

Nem volt mit mutogatni

A múzeum ötlete onnan ered, hogy Brüsszelben naponta kétezer turista kíváncsi az Európai Parlament vagy más EU-intézmény épületére, ám ezekben túl sok mutogatnivaló nincs. Az új létesítmény viszont látványosan, az egyszerű turisták számára is szórakoztatóan mutatja majd be a közösség történetét, az EU mai működését. Az intézményektől függetlenül működő múzeum a belga sajtó szerint attól sem fog elzárkózni, hogy bemutassa az európai integráció borúsabb oldalait.

A turistáknak számos meglepetést terveznek, például a múzeum éttermének étlapján az összes – akkor már huszonöt – tagország ételspecialitásai megtalálhatók lesznek.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik