Belföld

Az Éjjeli Menedék “nem engedélyezett” sajtótájékoztatója

Ragáts Imre, a Magyar Televízió (MTV) Rt. elnöke nem engedélyezte, hogy sajtótájékoztatót tartsak az Éjjeli Menedék+1 műsor megszűnésével kapcsolatban - mondta Siklósi Beatrix, a magazin szerkesztője rögtönzött sajtótájékoztatóján szerdán.

“Nem adhatok ki több információt, mert az azonnali hatállyal történő felmentésemet vonná maga után” – mondta az MTV épülete közelében, a Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobor mellett újságíróknak.

Matúz Gábor, a Közszolgálati Műsorkészítők Szakszervezetének elnöke az eseményen közölte: az érdekképviselet szerda délutáni elnökségi ülésén úgy határoztak, hogy a közszolgálati televízió vezetéséhez fordulnak a munkaszerződések egyik kitételével kapcsolatban.

“Az a pont, amely megtiltja a kollégáknak, hogy nyilatkozzanak, még abban az esetben is, ha nyilvánosan támadják meg őket, mint ebben az esetben is történt, szerintünk alkotmányellenes és törvénysértő” – jelentette ki. “Amennyire mi értékelni tudjuk a hatályos magyar jogszabályokat, annak alapján mindnyájunkat megillet a védekezés joga” – tette hozzá.

A közszolgálati televízió kedd este jelentette be, hogy megszünteti az Éjjeli menedék+1 című műsort; a közlemény szerint a döntés amiatt született, mert a műsor október 26-ai, vasárnap esti adása a nemzetet sértő torz és hamis állításoknak, a magyar lakosság érzelmeit bántó gondolatoknak adott helyet.

Az említett adásban a műsor készítői egy rendezvényen készült felvételen teret adtak a Magyarországra látogató, radikálisan szélsőjobboldali nézeteiről ismert angol történész, David Irving, az 1956-os magyar forradalommal kapcsolatban vallott nézeteinek. A történész által tett egyes kijelentések az egész magyar nemzetet sértik méltóságában, és besározzák az 1956-os forradalom emlékét – tartalmazta a közlemény.

Mindez ütközik a televízió közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzatával, az alapvető erkölcsi értékekkel, amelyek nélkül tisztességes újságírói magatartás nem képzelhető el – írták a keddi közleményben. Csorba Mária, az MTV sajtóreferensének szerdai közlése szerint a program műsorhelyén jelentkező új kulturális háttérmagazinra a közeljövőben pályázatot ír ki a Magyar Televízió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik