Belföld

Új Windows-vírus terjed a neten

Az eddiginél is óvatosabban kell bánnunk beérkező e-mailjeinkkel: újabban az antivírus-programok frissített verziói, update-jei is tartalmazhatnak vírusokat…

Vírusölő szoftvereket készítő cégek figyelmeztettek a BBC szerint arra, hogy a Windows-rendszereken „élősködő” féregvírus, a Sober új változatai kezdenek elterjedni az egész világon.


 A leggyakoribb Sober subject-ek (tárgykörök)

New internet virus!
You send spam mails (Worm?)
Sorry, Ive become your mail
Virus blocked every PC (Take care!)
New Sobig-Worm variation (please read)
A worm is on your computer!
Surprise
Back At The Funny Farm
I love you (Im not a virus!)

Ügyesebb a korábbi verzióknál


Az online rendszereken futó, a hét végén terjedni kezdő vírus a korábbinál ügyesebben bújik meg: a sérülékeny Windows-alapú rendszerek ugyanis kevésbé képesek kivédeni ezeket a változékony struktúrájú programokat.


Számos felhasználó azért esett áldozatul az új vírusnak, mert az olyan formában érkezett a levelező-rendszerére, mint egy vírusölő program update-elt változata. A Sober másik típusa a német és angol nyelvű subject-tel, tárgykörrel álcázza magát.

Ugyancsak ebbe a vírustípusba sorolhatók azok az üzeneteket, amelyeket a felhasználók úgy kapnak, mintha vírusos e-mailt küldtek volna. A szakértők szerint az ilyen maileket sem szabad megnyitni, de legalábbis óvatosan kell bánni velük.


Kedvesebb változatok


Egyes vírus típusok korábbi hasonló programok módosított, „kedvesebb” változatai. Így például előfordul a régi I love you-vírus is, egy hízelgőbb megjegyzéssel ellátva: „Im not a virus”, vagyis „nem vagyok vírus”….

A vírus egyébként elsősorban Németországban terjed, de Nagy-Britanniában is kezd felbukkanni a BBC szerint. A vírus-szűréssel foglalkozó cég, a Message Labs bejelentése szerint a hét végén 3400 példányát állította le a Sobernek. A vírus a Windows 2000, 95, 98, Me, NT, Server 2003 és XP rendszereken futott, valamennyi változat sérülékenynek mutatkozott a Soberrel szemben.

Mint a többi e-mail vírus, a Sober is azzal aktiválódik, ha kinyitják az üzenetet, illetve ráklikkelnek a csatolt fájlokra.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik