Belföld

George Bush fogadta Ion Iliescut

George Bush amerikai elnök kedden a Fehér Házban fogadta Ion Iliescu elnököt. Bush elnök megköszönte Ion Iliescunak Románia szolidaritását, afganisztáni, iraki és balkáni szerepvállalását – közölte Sean McCormack, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

A tv2 híre szerint a szóvivő elmondta, hogy az elnök gratulált Ion Iliescunak ahhoz a szerephez, amelyet országa NATO-tagságának az előkészítésében játszott. Mindketten hangsúlyozták a transzatlanti együttműködés fontosságát, Bush elnök sürgette a romániai gazdasági reformok folytatását.

A két államfő hangsúlyozta, a tavalyi látogatás óta fellendültek a román-amerikai gazdasági kapcsolatok. Iliescu közölte, reméli, hogy jövőre még több amerikai befektetőre számíthat az ország. Tavaly egymilliárd dollárnyi amerikai befektetésben részült Románia, 2003 októberéig ez az összeg elérte a 900 milliót.

Ion Iliescu kedd este a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva országa teljes szolidaritásáról biztosította az Egyesült Államokat. A kérdésre, hogy Románia hajlandó-e amerikai támaszpontokat befogadni, Ion Iliescu kijelentette, hogy már felajánlottak romániai létesítményeket az Egyesült Államoknak és bíznak abban, hogy hasznosnak bizonyulnak. Közölte, hogy az ország lakosságának túlnyomó többsége támogatja ezt az elhatározást és ez az Amerikába vetett bizalmat tükrözi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik