Belföld

Vihar a Napból – gázörvényben a Föld

Váratlan kozmikus vihar érte el a Föld mágneses terét, és okozott zavarokat. Két hatalmas napfolt megjelenése nyomán újabb szuperforró gázfelhők száguldanak bolygónk felé.

A műholdas rendszerek, az elektromos hálózatok és a mobiltelefonok is megbénulhatnak időlegesen, miután az elmúlt évek legnagyobb viharai
Vihar a Napból – gázörvényben a Föld 1

Kattintson a képre!

dúlnak a Napon. A tudósok szerint a Föld mágneses terét elért eddigi gázfelhők mérsékelt geomagnetikus viharokat keltettek.

Minthogy a gázok elektromosan töltött részecskéket tartalmaznak, a távközlési, a műholdas, a navigációs és az áramszolgáltató berendezések működésében rendellenességek léptek fel – írja a BBC. A rendellenességeket azonban a fogyasztók nem érzékelhették, csupán a technikai személyzet regisztrálta például az áramtermelő cégeknél.

Megzavarta a GPS-t

  

A helyzetmeghatározásra használt műholdas rendszer, a GPS időszakosan leállt például Kanadában. A Mount Everest hegymászói pedig a rádióforgalomban észleltek zavart, miközben a világ legmagasabb csúcsa felé haladtak. Megpróbáltak műholdakon át üzeneteket küldeni, de ez sem sikerült nekik minden esetben. Azóta kiderült, hogy a repülőgépek kommunikációjában szintén történtek kisebb problémák, és akkor át is kellett kapcsolniuk a gépeknek egy másik, méghozzá műholdas csatornára, ám jelentősebb gond nem volt, és a mobiltelefonok használatát sem nehezítette különösebben a napviharokból származó gázáram találkozása a Föld légkörével és mágneses mezejével.  

A Földnél tízszer nagyobb napfoltok

A napfoltok megjelenésekor rendkívül forró gázok szabadulnak fel, ezt úgynevezett koronális tömegkilövellések (CME-k) is kísérhetik (koronának hívják a Nap legkülső rétegét). Ilyenkor több millió vagy akár milliárd tonna szuperforró plazma lövell ki az űrbe, nem ritkán a Föld felé. Északi fény is látszódhat a kozmikus események hatására.

A szuperforró gáz először pénteken érte el a Földet, és ekkor kölcsönhatásba lépett bolygónk mágneses mezejével, ez geomagnetikus viharokat okozott. A Földet elérő kilökődés a 484-es számú napfoltból származott. Ez a folt az elmúlt napokban folyamatosan növekedett, átmérője jelenleg körülbelül tízszerese a Földének, ami azt jelenti, hogy tízszer nagyobb, mint egy átlagos napfolt – írja a New Scientist brit tudományos lap.


Vihar a Napból – gázörvényben a Föld 2

A napfoltból először szerdán törtek elő a szuperforró gázok. Az amerikai Óceán- és Légköri Felügyelet (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) jelezte, hogy a Nap szokatlan aktivitása geomagnetikus zavarokat okozhat.

Időközben egy másik, az előzővel megegyező méretű napfolt is képződött. Két kitörést már produkált, a legutóbbit vasárnap. Ezek a gázfelhők hétfőn-kedden érték, érik el bolygónkat. A csillagászok szerint ez a 486-os számú napfolt is lassan a Föld felé fordul, és a kettő együtt további viharos „űridőjárást” okozhat a következő hetekben. A második napfolt először múlt csütörtökön produkált koronaanyag-kilökődést, de ekkor még nem fordult teljesen felénk.

 Rendkívüli vihar?

A napfoltok megjelenési gyakorisága nem állandó, néha nagyon sok, néha pedig nagyon kevés található belőlük a Napon. A napfoltok gyakorisága jellegzetes ciklicitást mutat, amelynek időtartama nagyjából 11,2 év. A jelenlegi intenzív napfoltjelenség azért is váratlan, mert az utolsó naptevékenységi maximum időpontja 2001-ben volt. Olyan ez tehát, mintha trópusi vihar keletkezne a hurrikánszezonon kívül – fogalmazott a NOAA szakértője a New Scientistnek.  

Az emberekre is kihat a napfolttevékenység

Korábban számos időjárási szélsőséget, furcsaságot is tulajdonítottak a napfoltoknak. Például a középkorban kis-jégkorszakként is ismert lehűlési periódust szintén napfoltoknak tulajdonították. Az igazság azonban az, hogy a napfoltoknak gyakorlatilag semmilyen közvetlen vagy közvetett hatásuk nincs a földi időjárásra.

Egyes elméletek szerint napfoltmaximumok idején az emberek is „megbolondulnak”– pontosabban úgy viselkednek, mint a hangyák az esőben. A statisztikák szerint ilyenkor több a baleset, katasztrófa, az emberek idegesebbek. Meglepő, hogy mely évekre estek az elmúlt évtizedek naptevékenységi maximumai: 1945, 1956, 1968, 1979, 1990, 2001.

A különleges alakzatok és a napkitörések

Régi törekvése a csillagászoknak, hogy megpróbálják előre jelezni a napkitöréseket. A japán Yohkoh műhold mérései alapján korábban a NASA kutatói kapcsolatot fedeztek fel az erőteljes, több milliárd nukleáris bomba robbanásával felérő energiájú kromoszférikus kitörések és a kitörés helyén ezt megelőzően kialakuló felszíni alakzatok között – írja a Sulinet témával foglalkozó aloldala.

A napkitörésekben hirtelen nagy energia szabadul ki a Nap légkörének egy viszonylag kis tartományából. Néha több tízmilliárdnyi tonna gáz dobódik ki



Vihar a Napból – gázörvényben a Föld 3


néhány millió kilométeres óránkénti sebességgel. Régóta gyanítják, hogy az ehhez szükséges energia az aktív vidékek, azaz a napfoltok mágneses terében felhalmozott mágneses energiából származik. A japán Yohkoh műhold röntgentávcsövének az elmúlt két évre vonatkozó valamennyi adatát elemezték (napi ötven felvételt). Az eredmény egyértelműen megerősítette az összefüggésre vonatkozó korábbi gyanút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik