Belföld

Világgazdaság: adatközlés miatt megrohanhatják a bankokat

A következő év első napjától a bankok nem teljesíthetik azon számlavezető ügyfeleik megbízásait, akiknek egyes - kötelezően rögzítendő - adatait nem ismerik. A hitelintézetek által erről kipostázott levél az állampolgárok egy részénél kavarodást okozott - értesült a Világgazdaság.

A Világgazdaság szerint a rögzítendő adatok között van a családi és utónév, a lakcím, a születési hely, idő, az állampolgárság, az anya leánykori neve, az azonosítóokmány típusa és száma.

Mindezt már korábban be kellett volna szerezniük a bnkoknak, ám a határidők módosítása után sem történtek meg a megfelelő intézkedések. Márpedig idén december 31-éig a pénzintézeteknek összes ügyfelüket azonosítaniuk kell, máskülönben a pénzmosásról szóló törvény miatt nem teljesíthetik megbízásaikat 2004. január elsejétől – írja a Világgazdaság.


Éppen ezért a bankoknál megnövekedett ügyfélforgalomra számítanak, amiatt, hogy sokan személyesen keresik fel majd a következő napokban, hetekben a fiókokat, ami óriási tumultushoz vezethet a privát ügyfelek kiszolgálásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik