Belföld

Putyin nem egyeztet gazdasági vezetőkkel a Jukosz-ügyben

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin nem volt hajlandó találkozni azokkal a gazdasági vezetőkkel, akik felszólították arra, hogy vitassák meg a Jukosz-ügyet. Az ügy lényege, hogy szombaton letartóztatták Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz vezérét a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, a KGB-utódszervezet emberei.

Hodorkovszkij az ország leggazdagabb üzletembere, akinek vagyonát 8 milliárd dollárra becsülik egyesek.

Putyin elnök azután volt kénytelen megnyilatkozni az ügyben, miután befolyásos orosz üzletemberek nyilvánosan arra szólították fel, hogy találkozzon velük, és vitassa meg a Jukosz-botrányt.

Hodorkovszkij letartóztatása tőzsdepánikot váltott ki Moszkvában, felébresztve azon félelmeket, hogy a Kreml az egyes vállalkozások életébe is bele kíván szólni a jövőben.

Az egyik orosz tőzsdét, a MICEX-et délelőtt egy órára be kellett zárni, mert 13 százaléknál is nagyobb volt az árfolyamok esése, a Jukosz-ügy következtében. A Jukosz kurzusa 19 százalékot zuhant pillanatok alatt.

Putyin elnök azonban első megszólalásakor továbbra is kemény hangnemet ütött meg: “Nem lesz semmiféle találkozó, semmiféle lóvásár, amelyen az igazságszolgáltatást vitatnánk meg”.


A BBC emlékeztet arra, hogy Hodorkovszkij korábban Putyin politikai ellenfeleit támogatta adományokkal, és felmerült az is, hogy az orosz elnök részben azt szeretné most elérni, hogy az orosz vállalkozók tartsák magukat távol a politikai élettől.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik