Belföld

Magyarország az osztrák szimpátia-ranglista második helyén

Az osztrákok túlnyomó része erősebb együttműködést kíván a kis EU-tagállamokkal azzal a céllal, hogy közös érdekeiket a nagy országokkal szemben is érvényesíthessék. Az Unió bővítésével egyetértők aránya nyugati szomszédjainknál 59 százalék, szemben az ellenzők 39 százalékával. Többek között ezt állapítja meg a bécsi Fessel-GfK Piackutató Intézet legújabb közvélemény-kutatása az osztrák nemzeti öntudatról.

A kérdésre, hogy Ausztria melyik szomszédjához kötődik az összetartozás érzésével, a megkérdezettek 17 százaléka nevezte meg Magyarországot – szemben az öt évvel korábbi hasonló felmérés 7 százalékos mutatójával.

Ausztria kapcsolatait Magyarországgal nagyon jónak 28, meglehetősen jónak pedig 64 százalék tartja. Mindössze az osztrákok 8 százaléka szerint nem jók a két ország kapcsolatai. Ezzel Ausztria szomszédainak szimpátia szerinti rangsorában Magyarország Svájc után a második helyet foglalja el.

Az osztrákok általában pozitívan vélekednek az EU-ról, hiszen a megkérdezettek 57 százaléka utólag helyesnek tartja Ausztria csatlakozását, és csak 26 százalék ítéli azt helytelen lépésnek. Az EU keleti bővítése melletti többség azt mutatja, hogy az osztrákok olyan Uniót kívánnak, amelyben egyforma játékszabályok vonatkoznak mindegyik tagországra – fűzi az adatokhoz dr. Peter A. Ulram, a Fessel-GfK társadalmi és politikai kutatásainak osztályvezetője, a bécsi egyetem docense.

Az Európai Konvent javaslataival kapcsolatban Ausztria felnőtt lakosságának 91 százaléka támogatja, hogy az osztrák kormány síkra száll a jelenlegi szabályozás mellett, amely szerint minden tagország egy-egy biztost delegálhat az EU-bizottságba, továbbá minden biztos egyenjogú és rendelkezik szavazati joggal. Ezzel ellentétes véleményt a telefonon szeptemberben megkérdezett 500 személynek mindössze 5 százaléka képvisel.

Szilárd nemzeti öntudatról tanúskodik a felmérés másik eredménye, amely szerint a válaszadók 75 százaléka úgy látja: “az osztrákok egy nemzetet alkotnak”. További 19 százalék vélekedik úgy, hogy “az osztrákok kezdik magukat egy nemzethez tartozónak érezni”. Mindössze 6 százalék gondolja azt, hogy “az osztrákok nem képeznek nemzetet”.

A tanulmány feltárja, hogy növekszik az osztrákok érzelmi eltávolodása Németországtól. Bár nyugati szomszédunknál a közvélemény 62 százaléka gondolja, hogy Németországgal összetartoznak, jelentős a csökkenés az 1998-ban mért 78 százalékhoz képest.

Olaszország mutatója 1-ről 5 százalékra nőtt ugyanebben az időszakban. Változatlan maradt Svájc 5 és Csehország 3 százaléka. Szlovéniát és Liechtensteint a válaszadók 2-2 százaléka említette, az öt évvel korábbi 1- 1 százalékkal szemben. Ennél is kisebb arányban nevezték meg Szlovákiát.

Ausztria kapcsolatait Németországgal 12 százalék tartja nagyon jónak, 67 százalék pedig meglehetősen jónak. 20 százalék látja nem jónak, és egyetlen százalék egyáltalán nem jónak. Az Ausztriával szomszédos országok szimpátia-rangsorát vezető Svájc, majd Magyarország után Olaszország következik. Hátrább áll Németország, kevéssel utána jön Szlovénia, és Szlovákia megelőzi Csehországot.

Egy korábbi, 1994-es felmérés során Svájc után még Németország foglalta el a második helyet.

Forrás: www.euro.hu




 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik