Belföld

Mádl Ferenc az erdélyi egységért

A magyar állam felelősséget visel a határon túli magyarság sorsáért, és fontos, hogy ezt a felelősséget a magyar köztársasági elnök személyesen is kifejezésre juttassa – mondta Mádl Ferenc köztársasági elnök vasárnapi magánlátogatásán Kolozsváron a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőivel folytatott megbeszélése után - írja a Népszabadság.

A magyar államfő hétfőn és kedden a helyi polgármesterek meghívására Sepsiszentgyörgyre, Csíkszeredába és Székelyudvarhelyre látogat. Markó Béla, az RMDSZ elnöke szerint Mádl az egység és a szolidaritás üzenetével jött Erdélybe. Hangsúlyozta, hogy a látogatásra néhány nappal azt követően kerül sor, hogy az erdélyi magyarság 95 százaléka igennel szavazott a román alkotmány módosítására.

Az aradi Szabadságszobor körül kialakult helyzet miatt válságban van az RMDSZ és a román kormánypárt viszonya. A köztársasági elnök a megbeszélések után felkereste a Házsongárdi temetőben Tonk Sándornak, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem volt rektorának a sírját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik