Belföld

Bertelsmann-Ringier ügylet: átrendezik a kelet-európai lappiacot

Eladja kelet-európai érdekeltségeit Európa legnagyobb folyóirat-kiadója, a tavaly 2,8 milliárd eurós árbevételre szert tevő Gruner + Jahr (G+J), amely a Bertelsmann médiacsoport tagja. A portfóliót a magyarországi napilappiacon is érdekelt svájci Ringier AG veszi át - írja a Világgazdaság.

A hamburgi G+J kiadó Kelet-Európában kizárólag a folyóiratok kiadására akar összpontosítani. A Ringier Magyarországon korábban már kötött egy ügyletet a német Bertelsmann-nal, amikor átvette a Népszabadságban a németek meglévő részesedését, ám ezt a versenyhivatal nem engedélyezte.

A Ringier érdekeltségébe tartozik egyébként a Blikk, a Magyar Hírlap, a Nemzeti Sport és részben a Népszabadság is.

A legújabb ügylet viszont nem elsősorban Magyarországot, hanem Kelet-Európa más országait érintené. A hamburgi G+J ugyanis a régióban kizárólag a folyóiratokra akar koncentrálni. A két kiemelt terület ezen belül is Lengyel- és Oroszország. Az előbbiben a G+J piacvezető a női magazinok szegmensében, Oroszországban pedig a Geo magazint adja ki – írja a Világgazdaság.

A Ringier és a G+J közötti tranzakció értelmében a svájci kiadó Csehországban átveszi a Ringier CZ vállalatban meglévő Gruner + Jahr-részesedést. A Ringier CZ adja ki a Blesk és az ABC című cseh lapokat.

Szlovákiában a Novy Cas kerül a Ringier-hez, és az Euroskop is teljesen svájci irányítás alá kerül. Romániában az Expres kiadót adja át a G+J a Ringier-nek, az Evenimentul Zilei című lappal együtt. Szerbiában a Blic kiadó többségi tulajdonától válkik meg a Bertelsmann-leányvállalat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik