Belföld

Jövőre 170 milliárd forintos EU-támogatást kapunk

Magyarország pozitív egyenleggel kezdi meg EU-tagságát. Jövőre ugyanis az uniós támogatások és a hazai befizetések egyenlege plusz 350 millió euró, mintegy 88 milliárd forint lesz - erősítette meg Galambos Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának szóvivő-helyettese az MTI-nek. Időközben Brüsszelben döntés született arról, hogy Magyarországnak mekkora uniós felzárkóztatási támogatás jár majd 2004 és 2006 között.

Galambos Tamás elmondta: jövőre több, mint 170 milliárd forintnyi uniós támogatás érkezhet Magyarországra. Ehhez a költségvetés körülbelül 110 milliárd forinttal járul hozzá.

A költségvetés megteremti az uniós források igénybevételének lehetőségét, ahhoz azonban, hogy az uniós forrásokat ténylegesen fel is használjuk, az önkormányzatoknak, a vállalkozásoknak és a civil szférának megfelelő módon pályázniuk kell. Jövőre EU-támogatásból és a költségvetés hozzájárulásával több, mint 280 milliárd forint értékben valósulhat meg fejlesztés Magyarországon, ez 61 százalékkal több az ideinél.

A szóvivő-helyettes úgy nyilatkozott, hogy az EU-val Magyarország a 170 milliárd forintnyi támogatás körülbelül kétszereséről állapodott meg, a korábban csatlakozó államok példájából kiindulva a jelenlegi összeg a reálisan lehívható forrásokat tükrözi. Az operatív programok keretében összesen 83,5 milliárd forintnak megfelelő forrás áll majd rendelkezésre, ebből 62,7 milliárdot a EU biztosít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik