Belföld

Letartóztatták a leggazdagabb oroszt, a Jukosz tulajdonosát

Hónapok óta tartó nyomozás után az orosz főügyészség letartóztatta Mihail Hodorkovszkijt, az orosz Jukosz olajvállalat vezérét és résztulajdonosát.

Hodorkovszkij Oroszország leggazdagabb embere a BBC szerint, vagyona mintegy 8 milliárd dollárra tehető. Az olajmágnást a titkosrendőrség, a KGB utódszervezete, az FSZB tartóztatta le Novoszibirszk repülőterén, Szibériában. Mindezt a Jukosz egyik szóvivője mondta el. A Jukosz-vezető letartóztatása a magyar gazdaság több szereplőjét, a Molt és a távközlési csoportot, a GTS-Datanatet is érintheti – erről keretes írásainkban olvashatnak bővebben.


 A Jukosz jelentős szerepet játszik Magyarországon

A Jukosz nemcsak az orosz olajtermelésben játszik kulcsfontosságú szerepet. Magyarországon talán még jelentősebb a befolyása a cégnek, mint hazájában, hiszen ott több konkurenssel is meg kell küzdenie, nálunk viszont a Mol stratégiai partnereként szerepel az orosz cég. A Jukosz biztosítja Magyarország olajellátásának 70 százalékát – egyes források szerint. A Molnak és a Jukosznak közös olajkitermelési projektje is van Oroszországban, amelynek eredményeként a kinyert energiahordozók felét a magyar cég kapja meg.

Nem jelent meg az idézésre


A hatóságok szerint Hodorkovszkij elmulasztotta, nem vette figyelembe, hogy idézést kapott annak a nyomozásnak a során, amelyet az orosz államügyészség folytat a Jukosznál. A hatóságok adócsalás és állami tulajdon eltulajdonítása miatt vizsgálódnak az olajcégnél.

A Kreml, vagyis Putyin elnök politikáját bírálók szerint Moszkva, az orosz állam most megpróbálja kiterjeszteni hatalmát a nagyvállalkozókra, és távol kívánja tartani őket a politikától.


 Nincs gond letartóztatáskor sem

A FigyelőNeten korábban már beszámoltunk arról: nem valószínű, hogy Hodorkovszkij letartóztatása gondot okozna a Jukosz-birodalom irányításában. Hodorkovszkij ugyanis közvetlenül csak egy töredékét birtokolja a Jukosz cégnek, a részvények nagy részét egy speciális alapítványra bízta, amely Hodorkovszkij elrablása, letartóztatása esetén garantálja a folyamatos irányítás fenntartását. Minderről akkor írtunk, amikor bejelentették, hogy a GTS-Datanet távközlési cégcsoport – amely Magyarországon is jelen van – a Jukosz áttételes érdekeltségébe tartozó cég kezébe került.

“Tegyék le a fegyvert!”


Hodorkovszkij egyébként üzleti útra ment az orosz Távol-Keletre, Szibériába, amikor gépe Novoszibirszkben landolt, hogy üzemanyagot vegyen fel. Ekkor a gépet megrohamozták a titkosrendőrség alakulatai. Azt kiabálták: “FSZB, FSZB, tegyék le a fegyvert, különben lövünk!” – állította a Jukosz szóvivője, Alekszander Sadrin. Sadrin nem tudja, hogy hová vitték a cég első emberét a hatóságok.


A Jukosz Oroszorság legnagyobb olajcége, amely éppen fúzióra készül riválisával, a Szibnyefttel. Ha a két cég egyesül, a világ egyik legnagyobb olajvállalata jöhet létre. (A Szibnyeft mögött álló vállalkozó, Roman Abramovics ellen egyébként Angliában folyik vizsgálat, amelynek célja annak kiderítése, történt-e valamilyen visszaélés, amikor Abramovics megszerezte a brit futballklubot, a patinás Chelsea együttesét.)


Több Jukosz-vezető ellen már vádat emeltek


Két Jukosz-vezető már hónapok óta komoly vádakkal kénytelen szembenézni: Platon Lebegyev, a cég pénzügyi vezetője azzal vádolható a hatóságok szerint, hogy 1994-ben csalást követettel egy állami cég ellen. Lebegyev most börtönben várja a bírósági tárgyalást az ügyben.

E hónap elején pedig Vaszilij Sarhnovszkij ellen emeltek vádat, aki a Jukosz mérlegeit állította össze, illetve az auditálást végezte. Srhnovszkij ellen adócsalás a vád.


Hodorkovszkijt korábban már kétszer is kihallgatták a hatóságok, júliusban pedig a cég moszkvai központját szállták meg kommandósok és tüzetes házkutatást tartottak az irodákban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik