Belföld

Mádl nyilatkozata erdélyi útja előtt

admin
admin

2003. 10. 24. 14:10

Magyarország jövőre az Európai Unió teljes jogú tagjává válik, s bár Romániának erre még várnia kell, nem változik a két ország viszonyának stratégiai, partneri jellege - fejti ki Mádl Ferenc az erdélyi Krónika pénteki számában megjelent interjújában. A köztársasági elnök hétvégén három napos, nem hivatalos látogatáésra érkezik Erdélybe.

A kolozsvári napilap abból az alkalomból szólaltatta meg Mádl Ferencet, hogy a magyar államfő a hétvégén megkezdi háromnapos erdélyi látogatását. A kétoldalú kapcsolatokat és az európai integrációt érintő kérdésre válaszolva az elnök megállapítja: a XXI. század elején Magyarország és Románia a társadalmi és gazdasági modernizáció összetett feladataival birkózik, ezek megoldása gyakran komoly áldozatokat követel, és a politikai vezető réteg konszenzuson alapuló összefogását, koncentrált erőfeszítését igényli.

A felvetődő problémák hatékony kezeléséhez azonban kevés az adott állam belső erőinek egyesítése, s még ennél is kevesebb csupán a többség támogatásának igénylése – folytatja fejtegetését a magyar köztársasági elnök, aki szerint az utóbbi évtized talán legfontosabb tanulsága, hogy csak hasonló értékrendet valló államok közösségében, stabil és prosperáló térségben lehet igazán sikeres az egyes országok felemelkedése.

Magyarországnak először a szomszédaival kell “integrálódnia”, hiszen ha ez sem sikerül, hiú ábránd marad, hogy egy szélesebb együttműködésbe lehessen bekapcsolódni – véli Mádl Ferenc.

A vasárnap kezdődő erdélyi útjával kapcsolatban Mádl Ferenc utal arra, hogy egy évvel ezelőtt járt hivatalos állami látogatáson Romániában. Mostani látogatása nem hivatalos. Mint mondta, államfői ténykedése egyik sarokkövének a kisebbségi ügyek fokozott figyelemmel kísérését tekinti, ez vonatkozik a magyarországi kisebbségek és a határon túl élő magyarok életére egyaránt.

A magyar államelnök az interjúban nem kíván állást foglalni a székelyföldi autonómiatörekvések témájában, mivel azt romániai belpolitikai kérdésnek tekinti. Meggyőződése ugyanakkor, hogy a romániai magyarság szervezetei ugyanazt a célt tartják szem előtt, vagyis a magyar közösség boldogulását. Ez esetben természetesnek kell venni, hogy a cél eléréséhez szükséges eszközökben, a napi politizálás részleteiben lehetnek eltérő vélemények – állapítja meg Mádl Ferenc.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.