Belföld

Mádl nyilatkozata erdélyi útja előtt

admin

2003. 10. 24. 14:10

Magyarország jövőre az Európai Unió teljes jogú tagjává válik, s bár Romániának erre még várnia kell, nem változik a két ország viszonyának stratégiai, partneri jellege - fejti ki Mádl Ferenc az erdélyi Krónika pénteki számában megjelent interjújában. A köztársasági elnök hétvégén három napos, nem hivatalos látogatáésra érkezik Erdélybe.

A kolozsvári napilap abból az alkalomból szólaltatta meg Mádl Ferencet, hogy a magyar államfő a hétvégén megkezdi háromnapos erdélyi látogatását. A kétoldalú kapcsolatokat és az európai integrációt érintő kérdésre válaszolva az elnök megállapítja: a XXI. század elején Magyarország és Románia a társadalmi és gazdasági modernizáció összetett feladataival birkózik, ezek megoldása gyakran komoly áldozatokat követel, és a politikai vezető réteg konszenzuson alapuló összefogását, koncentrált erőfeszítését igényli.

A felvetődő problémák hatékony kezeléséhez azonban kevés az adott állam belső erőinek egyesítése, s még ennél is kevesebb csupán a többség támogatásának igénylése – folytatja fejtegetését a magyar köztársasági elnök, aki szerint az utóbbi évtized talán legfontosabb tanulsága, hogy csak hasonló értékrendet valló államok közösségében, stabil és prosperáló térségben lehet igazán sikeres az egyes országok felemelkedése.

Magyarországnak először a szomszédaival kell “integrálódnia”, hiszen ha ez sem sikerül, hiú ábránd marad, hogy egy szélesebb együttműködésbe lehessen bekapcsolódni – véli Mádl Ferenc.

A vasárnap kezdődő erdélyi útjával kapcsolatban Mádl Ferenc utal arra, hogy egy évvel ezelőtt járt hivatalos állami látogatáson Romániában. Mostani látogatása nem hivatalos. Mint mondta, államfői ténykedése egyik sarokkövének a kisebbségi ügyek fokozott figyelemmel kísérését tekinti, ez vonatkozik a magyarországi kisebbségek és a határon túl élő magyarok életére egyaránt.

A magyar államelnök az interjúban nem kíván állást foglalni a székelyföldi autonómiatörekvések témájában, mivel azt romániai belpolitikai kérdésnek tekinti. Meggyőződése ugyanakkor, hogy a romániai magyarság szervezetei ugyanazt a célt tartják szem előtt, vagyis a magyar közösség boldogulását. Ez esetben természetesnek kell venni, hogy a cél eléréséhez szükséges eszközökben, a napi politizálás részleteiben lehetnek eltérő vélemények – állapítja meg Mádl Ferenc.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.