Belföld

Gyógyhatású készítmények – bevesszük

Igen divatosak manapság az étrend-kiegészítők, funkcionális készítmények, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények. Ha a gyógyulásunkat várjuk e szerektől, először érdemes alapos vizsgálat alá vetni azokat, de a legjobb ha megkérdezzük kezelőorvosunkat, gyógyszerészünket.

Se szeri, se száma a gyógyhatású készítményeknek és az azokat ajánló reklámoknak, szedjük is őket egyre intenzívebben, a fogyasztóvédelem vizsgálatának tanulsága szerint azonban nem árt az óvatosság.


A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) szerint a gyártók és a forgalmazók az eladhatóság érdekében olyan hangzatos, figyelemfelkeltő kifejezéseket használnak ezen élelmiszereknél, amelyek többsége tudományosan nem igazolt.

Lódítanak

A felügyelőség azokat a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszereket, étrend-kiegészítőket, funkcionális készítményeket, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményeket vizsgálta, amelyekről a fogyasztók reklámkiadványokból értesülhetnek.

Díszpinty  

A sok szabálytalankodó gyártó és forgalmazó cég ötven terméke között akadt azért olyan is, amely kivétel nélkül megfelelt a szigorú előírásoknak, igaz ezt csupán egyetlen egy termékről mondható el. Ezt a terméket azonban azért nem nevezzük nevén, mert reklámnak minősülne.

A hivatal megállapítása szerint az 50 megvizsgált minta 65 százalékánál nem volt megfelelő a termék jelölése, 93 százalékánál pedig a reklámszöveg tartalma nem felelt meg a valóságnak. A reklámszöveg vizsgálatánál jellemző volt, hogy a forgalmazók túlzó tulajdonságokkal reklámozták termékeiket, amit sem az összetétel, sem a klinikai vizsgálat nem támasztott alá.

A fogyasztóvédők több gyógyterméknél kifogásolták, hogy a kötelező figyelmeztető mondatot nem a jogszabályban előírt módon tüntették fel a terméken, illetve a reklám egyáltalán nem tüntette fel, hogy a termék gyógyszer vagy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény. Sok gond volt a termékek összetételének jelölésével is, akadt olyan készítmény, amely a feltüntetett „fokozott” ásványianyag-tartalomnak csupán a felét tartalmazta.

Csodaszer

Mindent gyógyító csodaszerrel is találkozott a fogyasztókat a kóklerektől védelmezni hivatott szervezet. A felügyelet helyettes szóvivőjének beszámolója szerint akad olyan gyógyhatású termék, amely elvileg minden nyavalyára gyógyír lehetne. A teaextraktumhoz csatolt leírás szerint, amelyet Siklósi Máté olvasott fel a FigyelőNet kérésére, a csodaszer egymagában jó az impotencia orvoslására, csökkenti az agyvérzés kockázatát, megszépíti a bőrt, elűzi a fogszuvasodást, serkenti a memóriát és még számos más kórság ellensége, amit a hosszas felsorolás hallatán azonban már nem tartottunk érdemesnek lejegyzetelni.

A termék nevét csak azért nem közölhetjük az olvasókkal, mert a súlyosnak minősített szabálytalanság megszüntetésének érdekében az illetékes területi felügyelőség eljárást indított a cég ellen, amely – ha nem ért egyet a FvF megállapításaival – viszontkeresettel élhet. Ugyanez az oka annak is, hogy nem mondhatjuk el az olvasóknak azt sem, mely cég mely termékét, milyen okokból bírságolták meg vagy indítottak ellene jobbító szándékkal eljárást.

Joghézag

A feltárt hiányosság súlyosságától függően a hivatal fogyasztóvédelmi, minőségvédelmi illetve reklám-felügyeleti bírságot szabott ki. A bírság, amely ha fogyasztóvédelmi, a gyakorlat szerint akár több száz ezer forintra is rúghat (felső határ e bírság esetében nincs) többnyire a gyártót, néhány esetben pedig a forgalmazót sújtja, ám az alkalmazandó jogszabályokban lévő hézagosság miatt elvileg a kiskereskedő is büntethető azért, ha a gyártó vagy a forgalmazó szabályoknak nem megfelelően terített termékét árulja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.