Belföld

Tű a szénakazalban – Rétföldi Tramini 2001, Németh Pince

Igen érzéki italt, valóságos afrodiziákumot ajánlunk azok figyelmébe is, akik még nem szorulnak rá.


Tű a szénakazalban – Rétföldi Tramini 2001, Németh Pince 1
Rétföldi Tramini 2001, Németh Pince

Ez a bor ama típus képviselője, amelyet az értők borának szoktunk volt nevezni néha e hasábokon. Nem a könnyen érthető, reduktív, vízszínű petting-borok táborába tartozik tehát, komolyabb odafigyelést érdemel. Mindjárt a színe: mély aranysárga, afféle igazi régi borszín, mely a tramini héjától, a hordós érleléstől és nagy extrakttól mély. Lassú, olajos mozgása baljós erőt sejtet. Illatából az ősz dől, túlérettség, rózsaolaj, erotika, mint egy érett, szép régi asszony ah, oh az alkonyi szőlőlugasban, akiben, mármint az asszonyban, el lehet veszni, mint tű a szénakazalban. Az ember ezért esetleg édes ízt várna, ehelyett jellegzetes fanyar savas-minerális ízt és szárazat kap némi kajszibarackos felhangokkal, és ez a kombináció (szinte parfümös illat édesség nélkül) ínyenceknek való.

Ami a telt és kiegyensúlyozott bort ezen entrée után igazán veszélyessé teszi, az 15 százalékos alkoholtartalma. Komoly tudattágítóval van dolgunk, a bornál ugyanis a százalékpontnyi változás nem olyan súllyal esik latba, mint a fizetésemelésnél, hanem inkább mint a választásokon vagy a GDP-növekedésnél. Jobb is, hogy kis, félliteres rajnai vázákban forgalmaztatik ez az anyag, így is felébreszti az állatot az emberben.

E heti borunk traminiből készült. A tramini sokra hivatott, nagy tehetségű szőlő, más szóval Gewürztraminer, Elzászban a legszebb, ahol jellegzetes, könnyen felismerhető muskotályos-rózsaolajos illata világítóan tiszta, vastag kék sávban lebeg a pohár fölött. Korai érésű fajta, szép pirosas, ropogós, fűszeres bogyói vannak, bora a legjelesebbek közé tartozik, szerintünk nagy jövő előtt áll Magyarországon.

Ezt a kései szüretelésű traminit a gyöngyöstarjáni Németh Pince készítette, nem túl nagy mennyiségben (csak 2344 palack készült, úgyhogy tessék sietni), ugyanis a nyolc sorból négyet leloptak értő kezek; ez is Magyarország. Ez az eredeti és érzéki bor könnyen elképzelhető nem túl édes sütik, rétesek, nem édes palacsinta, kékpenészes sajt, de camembert és brie mellé is, illetve érett, szép régi asszonyok mellé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik