Belföld

Mol-PKN ügylet: Budapestre készül a lengyel miniszter

Felgyorsulni látszanak az események a Mol-PKN Orlen fúzió körül. A lengyel kincstárügyi miniszter Budapestre készül, hogy az esetleges egyesülés részleteiről tárgyaljon.

A közép-európai olajkonszern létrehozása ügyében folyó tárgyalásokon nincs alapvető különbség a PKN Orlen és a Mol Rt. között – nyilatkozta szerdán Varsóban Slawomir Golonka, a PKN Orlen alelnöke. Szerinte a két nagyvállalat által előkészített tervezet nem “verseng” egymással. Ha ez nem így volna – magyarázta – nem lehetne fúzióról beszélni. A magyar fél az alelnök szerint a fúzió folyamatának megkezdésekor biztosítékot fog kérni arra nézve, hogy a folyamatot be is fejezik.

Piotr Czyzewski kincstárügyi miniszter kedden azt mondta, hogy néhány héten belül Budapestre utazik, tárgyalni László Csaba pénzügyminiszterrel a tervezett olajkonszern létrehozásának lehetőségéről.

A PAP hírügynökség ugyancsak kedden – nem hivatalos forrásokra hivatkozva – azt írta, hogy a közép-európai olajkonszern létrehozásának terve a PKN Orlen és a Mol Rt. teljes fúzióját irányozza elő egy-másfél éven belül. A fúzió első szakaszában a két nagyvállalat 10-15 százalékos részvénycserét hajtana végre, a második szakaszban létrehoznának egy vegyes vállalatot, amelyben mindkét cég 50-50 százalékos tulajdonnal rendelkezne, végül a harmadik szakaszban kerülne sor teljes összeolvadásukra.

A Gazeta Wyborcza című napilap a Bank Millennium értékforgalmazó elemzőjét szólaltatta meg, aki szerint – ha a tárgyalások sikerrel végződnek – két-három éven belül a közép-európai piacon új tényező jelenik meg, és ez hatalmas változásokat fog eredményezni. A kincstárügyi minisztérium meg nem nevezett képviselője azt mondta a lapnak, hogy a tárgyalások megindítására vonatkozó döntés a múlt héten született, és “kezdeti jellegű”. A feleknek először meg kell erősíteniük szándékukat. Mind a Mol, mind a PKN Orlen esetében az államnak számottevő, 20 százalék fölötti részesedése van, ezért a kormányok egyetértése nélkül nincs értelme a részletekről tárgyalni. Ha az első puhatolózás sikerrel végződik, megkezdődhetnek a tulajdonképpeni tárgyalások már a vállalatok vezetőségének szintjén. Arról, hogy először a kormányoknak kell megállapodniuk, Zbigniew Wróbel, az Orlen elnöke is szót ejtett korábban.

A cikk szerint a fúzió legnagyobb akadályát a hatáskörök felosztása jelenti. Külföldi elemzők – folytatódik a cikk – határozottan jobbnak értékelik a Mol vezetését, mint a PKN Orlenét. “Wróbel elnök úrnak még sokat kell tanulnia. Hernádi Zsolt (a Mol elnöke) mellett szól több mint hároméves elnöki tapasztalata, a Slovnaft sikeres átvétele, a győzelem az INA horvát olajvállalat pályázatán és a magyar vállalat kiváló pénzügyi eredményei” – mondta a lengyel lapnak egy neve elhallgatásához ragaszkodó elemző.

A PKN Orlen szerda délután 25,10 zloty volt a varsói
értéktőzsdén, 1,57 százalékkal olcsóbb a keddi zárónál. Szerdán 25,50 zlotyn nyitott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik