Belföld

Megkezdődtek az állami ünnepségek

A zászlófelvonást követően az október 23-ai állami ünnepségek keretében megemlékezésre került sor a Nagy Imre-szobornál.

Mádl Ferenc köztársasági elnök, Medgyessy Péter miniszterelnök, Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke jelenlétében csütörtök reggel katonai tiszteletadással felvonták a nemzeti zászlót a Kossuth téren, és ezzel megkezdődtek az 1956-os forradalom és szabadságharc 47. évfordulója tiszteletére rendezett állami ünnepségek – írja az origo.hu.

A szocialista országgyűlési frakció koszorút helyezett el a rákoskeresztúri köztemető 301-es percellájánál csütörtökön. Hegyi Gyula szocialista képviselő újságíróknak elmondta: az emberek 1956-ban szabadságot, igazságosabb világot és méltó életmódot akartak maguknak. Az ünnep a szabadságvágyról, az emberi szolidaritásról szól – tette hozzá az MTI szerint.

“Mi nem azt mondjuk, hogy 1956 csak baloldali forradalom volt, de nagyon sok baloldali résztvevője volt, akik emberséges, tisztességes, szociáldemokrata arcú szocializmust akartak, és mindenképpen Európában akartak gondolkodni” – mondta Hegyi Gyula.

Miután a Fidesz-frakció koszorút helyezett el a rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájánál Áder János újságíróknak elmondta: Magyarország ma már magáénak tudhatja a szabadságot, amelyért az 1956-os forradalom résztvevői küzdöttek.

1956 forradalmárai a szabadságért és a demokráciáért küzdöttek – hangoztatta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. “Örülhetünk, hogy ma ünnepelhetünk, hiszen korábban nem mindig volt így, 1990 előtt ezt csak titokban lehetett megtenni. (…) Ma már a szabadságot Magyarország magáénak tudhatja, mivel 1990 óta független és szabad ország” – mondta. Áder János hozzátette: az 1956-os forradalom másik célkitűzése, a demokrácia is megvalósult, a demokratikus alapintézményeket az alkotmány rögzíti.

Boross Péter a rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájánál elmondott beszédében kiemelte: 1956. október 23-a egy meggyalázott, megalázott nemzet dühkitörése volt. A 47 évvel ezelőtti eseményekhez az vezetett, hogy megsértették mindazt, amiből ez a nemzet ezer éven át építkezett – jelentette ki a volt miniszterelnök az MDF megemlékezésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik