Belföld

Megegyezett a Győri Likőrgyár Rt. és a Zwack Unicum Rt.

Közös megegyezéssel rendezte jogvitáját a Győri Likőrgyár Rt. és a Zwack Unicum Rt., amely a Hungaricum megjelölés miatt alakult ki közöttük - hozta nyilvánosságra a két cég.

Üdvözlésre méltó, hogy az európai uniós csatlakozás
“hajnalán” két cég egyezség keretében oldja meg jogvitáját, peren kívül – mondta Kerényi Péter, a Zwack Unicum Rt. kommunikációs igazgatója az MTI-nek.

Az egyezség szerint a győri cég vállalta, hogy Hungaricum elnevezéssel és a Zwack Unicum termékéhez hasonló külső megjelenéssel nem gyárt és nem forgalmaz terméket.

“A Győri Likőrgyár Rt. elismeri, hogy a Hungaricum Keserűlikőr gyártásával és forgalmazásával a Zwack Unicum Rt. sérelmére védjegybitorlást és tisztességtelen versenycselekményt valósított meg” – áll a két fél által kiadott közleményben.

A Zwack Unicum 2002 márciusában nyújtott be keresetet a Fővárosi Bírósághoz, hogy állapítsa meg: a Győri Likőrgyár Rt. a Hungaricum Keserű nevű készítményének csomagolásával többszörös védjegybitorlást, tisztességtelen magatartást és jellegbitorlást követ el, amely alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.

A védjegybitorlással megvádolt Győri Likőrgyár Rt. 2002 áprilisában szintén beperelte a Zwack Unicum Rt.-t, azt állítva, hogy a Zwack a piaci versenyetikát teljesen nélkülöző módszereket használ, gazdasági presszió alkalmazásával próbálkozik és kísérletet tesz a győri gyár partneri kapcsolatainak elszigetelésére. A győri cég által piacra dobott Hungarcium termékek egyébként 30 százalékkal voltak olcsóbbak a forgalomban lévő hasonló termékeknél.

A Fővárosi Bíróság már 2002 áprilisában ideiglenes
intézkedésével eltiltotta a Győri Likőrgyár Rt.-t attól, hogy Hungaricum elnevezéssel a Zwack Unicum Rt. vezértermékéhez megtévesztésig hasonló terméket gyártson és forgalmazzon. Az ügy véglegesen most rendeződött azzal, hogy a két társaság megegyezett
egymással.

A Győri Likőr Rt. vezetői tavaly még úgy nyilatkoztak, hogy éves szinten 500 ezer palack Hungaricum Keserű értékesítését tervezik. Az MTI megkeresésére az idei terveikről nem kívántak nyilatkozni. A magyar szakmai befektetők kezében lévő győri cég árbevétele korábbi információk szerint tavaly megközelítette a 6 milliárd forintot.

A Zwack Unicum Rt. tavaly több mint 3 millió liter Unicumot gyártott és értékesített. A Zwack-csoport nettó értékesítése 2002-ben elérte a 18,5 milliárd forintot. Az árbevétel mintegy 25 százaléka származott az Unicum értékesítéséből. A bruttó árbevétel tavaly 27,5 milliárd forint, az adózott eredmény 2,2 milliárd forint volt. A tőzsdei gyorsjelentés szerint a csoport bruttó árbevétele 2003 első félévében 10,93 milliárd forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik