Belföld

Magyar egyetem a szlovákiai Révkomáromban

Jövő szeptemberben megnyithatja kapuit a magyar egyetem Révkomáromban, döntött tegnap a szlovák törvényhozás. Az intézmény tervezetét a szlovák parlamenti képviselők többsége támogatta. A Vladimír Meciar nevével jegyzett Néppárt a szavazás után azonnal bejelentette: a folyamat visszafordítása érdekében alkotmánybírósághoz fordul.

Az egyetem a kormány programnyilatkozatában rögzített kötelezettségnek megfelelően a következő év január elsején létrejön, és szeptembertől fogadja az első hallgatókat. A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elvárásai nyomán megalakuló Selye János Egyetem tervezetét a kormánypártok képviselői maradéktalanul, 75 szavazatukkal támogatták, de két független képviselő támogatásával összesen 77 lett az igenlő szavazatok száma, szemben a magyar egyetemet ellenzők 49 szavazatával. Hat képviselő tartózkodott.

Szlovákia huszonötödik felsőfokú oktatási intézménye három karral kezdi meg működését, ezek a közgazdasági, a pedagógiai és a református teológiai kar. Az állami egyetemen az oktatás magyar, szlovák és egyéb nyelveken folyhat – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap. Révkomárom önkormányzata a nyáron megvásárolta a várrendszernek – a megszálló szovjet helyőrség által tönkretett – központi épületét, hogy annak felújítása után otthont kínálhasson az első önálló szlovákiai magyar egyetemnek, amelynek az utóbbi nyolcvanöt évben nem volt előzménye.

Az egyetem úgy jöhetett létre, hogy tavaly szeptemberben, Mikulás Dzurinda második kormányának megalakulásakor a Magyar Koalíció Pártja (MKP) az egyetem létrehozásához kötött feltételekkel vállalt kormányzati pozíciót. A választások eredményei nyomán az MKP kormányzati szerepvállalása nélkül a jelenlegi kormányt nem lehetett volna létrehozni. A kormány akkori programnyilatkozatában egyértelműen elkötelezte magát az egyetem megalakítása mellett, és 100 millió koronát szánt erre a célra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik