Belföld

Hiller megkövette a forradalom áldozatait – a pártok külön ünnepelnek

Október 23. nem a szembenállás, hanem az összefogás jelképe kell, hogy legyen - mondta Hiller István az 1956-os központi ünnepségsorozat szerda esti díszelőadásán a Nemzeti Színházban.

A kulturális miniszter beszédében megkövette a forradalom áldozatait. Mádl Ferenc köztársasági elnök egy délelőtti ünnepségen arról beszélt: a forradalom mindazoké, akik lélekben egyetértettek vele, cselekedtek érte és áldozatot hoztak céljaiért. A budapesti Bem téri koszorúzáson többen hangosan fütyültek, amikor a kormánypárti politikusok elhelyezték koszorúikat.

“A magyar demokratikus baloldal új nemzedéke tagjaként őszintén és illő főhajtással megkövetem mindazokat, akik életüket és szabadságukat áldozták a forradalom és a megtorlás idején. Illesse kegyelet mindazokat, akik életüket vesztették egyenruhában vagy civilként, akármelyik oldalon is álltak majd fél évszázaddal ezelőtt” – mondta Hiller István kulturális miniszter ünnepi beszédében a Nemzeti Színházban.

A díszelőadáson jelen volt Mádl Ferenc köztársasági elnök és Medgyessy Péter miniszterelnök, valamint több kormánytag és kormánypárti tisztviselő. Ellenzéki vezetők azonban meghívásuk ellenére nem jelentek meg – tájékoztatta az MTI-t a Miniszterelnöki Hivatal.

Hiller István ünnepi beszédében hangoztatta: “túl nagy a tét, túl nagy a kihívás” ahhoz, hogy Magyarország lehetőségeit “évtizedes, sőt majd fél évszázados sérelmek tegyék semmissé”. Az “apák és nagyapák generációjának” közös felelősségére hívta fel a figyelmet “a múltért, 1956 pesti srácainak emlékéért – s a jövőért, a köztársaság gyeremekeinek eljövendőjéért”. Bejelentette: a kormány szertené, ha 2006-ra, a forradalom 50. évfordulójára elkészülne “a múlt iránti tisztelet és a jövő iránti felelősség emlékhelye”.

Mádl Ferenc: A forradalom mai szabadságunk forrása

Ezerkilencszázötvenhat üzenete a szabadság szeretete, a közös akarat, a közös cselekvés ereje, egy tehetséges nép önbizalma és hite – mondta Mádl Ferenc köztársasági elnök. A forradalom mindazoké, akik lélekben egyetértettek vele, cselekedtek érte és áldozatot hoztak céljaiért. – Az ’56-os forradalom a mai szabadságunknak is gyökere és forrása – hangsúlyozta a köztársasági elnök az 1945 és 1956 közötti és az ’56-os szervezetek koordinációs bizottsága által rendezett ünnepségen. “A bátrak között is voltak bátrabbak, soha meg nem alkuvók, akiknek sorsa, kettétört életútja minden magyarázat nélkül hitelesíti a személyt és cselekedeteit, a sokat szenvedett ember olykor keserű megszólalását a megkövetés elmaradása miatt” – tette hozzá.


Külön ünnepelnek a pártok


A Szabad Demokraták Szövetsége október 23-án délután tart ünnepi megemlékezést a Rákoskeresztúri Köztemető 301-es parcellájánál. Beszédet mond Halda Alíz, valamint Kuncze Gábor, a párt elnöke.

Az Igazolt Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége és külföldi társszervezetei a Corvin közben rendez ünnepséget. Ünnepi beszédet mond Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Boross Péter volt miniszterelnök.

A Magyar Demokrata Fórum és a Fidesz II. kerületi szervezetei közös megemlékezést rendeznek az 56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére, amelyen részt vesz Boross Péter volt miniszterelnök, Dávid Ibolya, az MDF és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

young attractive and relaxed internet addict man networking concentrated late at night on bed with laptop computer in social media addiction or workaholic businessman concept
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.