Belföld

Hiller megkövette a forradalom áldozatait – a pártok külön ünnepelnek

Október 23. nem a szembenállás, hanem az összefogás jelképe kell, hogy legyen - mondta Hiller István az 1956-os központi ünnepségsorozat szerda esti díszelőadásán a Nemzeti Színházban.

A kulturális miniszter beszédében megkövette a forradalom áldozatait. Mádl Ferenc köztársasági elnök egy délelőtti ünnepségen arról beszélt: a forradalom mindazoké, akik lélekben egyetértettek vele, cselekedtek érte és áldozatot hoztak céljaiért. A budapesti Bem téri koszorúzáson többen hangosan fütyültek, amikor a kormánypárti politikusok elhelyezték koszorúikat.

“A magyar demokratikus baloldal új nemzedéke tagjaként őszintén és illő főhajtással megkövetem mindazokat, akik életüket és szabadságukat áldozták a forradalom és a megtorlás idején. Illesse kegyelet mindazokat, akik életüket vesztették egyenruhában vagy civilként, akármelyik oldalon is álltak majd fél évszázaddal ezelőtt” – mondta Hiller István kulturális miniszter ünnepi beszédében a Nemzeti Színházban.

A díszelőadáson jelen volt Mádl Ferenc köztársasági elnök és Medgyessy Péter miniszterelnök, valamint több kormánytag és kormánypárti tisztviselő. Ellenzéki vezetők azonban meghívásuk ellenére nem jelentek meg – tájékoztatta az MTI-t a Miniszterelnöki Hivatal.

Hiller István ünnepi beszédében hangoztatta: “túl nagy a tét, túl nagy a kihívás” ahhoz, hogy Magyarország lehetőségeit “évtizedes, sőt majd fél évszázados sérelmek tegyék semmissé”. Az “apák és nagyapák generációjának” közös felelősségére hívta fel a figyelmet “a múltért, 1956 pesti srácainak emlékéért – s a jövőért, a köztársaság gyeremekeinek eljövendőjéért”. Bejelentette: a kormány szertené, ha 2006-ra, a forradalom 50. évfordulójára elkészülne “a múlt iránti tisztelet és a jövő iránti felelősség emlékhelye”.

Mádl Ferenc: A forradalom mai szabadságunk forrása

Ezerkilencszázötvenhat üzenete a szabadság szeretete, a közös akarat, a közös cselekvés ereje, egy tehetséges nép önbizalma és hite – mondta Mádl Ferenc köztársasági elnök. A forradalom mindazoké, akik lélekben egyetértettek vele, cselekedtek érte és áldozatot hoztak céljaiért. – Az ’56-os forradalom a mai szabadságunknak is gyökere és forrása – hangsúlyozta a köztársasági elnök az 1945 és 1956 közötti és az ’56-os szervezetek koordinációs bizottsága által rendezett ünnepségen. “A bátrak között is voltak bátrabbak, soha meg nem alkuvók, akiknek sorsa, kettétört életútja minden magyarázat nélkül hitelesíti a személyt és cselekedeteit, a sokat szenvedett ember olykor keserű megszólalását a megkövetés elmaradása miatt” – tette hozzá.


Külön ünnepelnek a pártok


A Szabad Demokraták Szövetsége október 23-án délután tart ünnepi megemlékezést a Rákoskeresztúri Köztemető 301-es parcellájánál. Beszédet mond Halda Alíz, valamint Kuncze Gábor, a párt elnöke.

Az Igazolt Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége és külföldi társszervezetei a Corvin közben rendez ünnepséget. Ünnepi beszédet mond Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Boross Péter volt miniszterelnök.

A Magyar Demokrata Fórum és a Fidesz II. kerületi szervezetei közös megemlékezést rendeznek az 56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére, amelyen részt vesz Boross Péter volt miniszterelnök, Dávid Ibolya, az MDF és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik