Belföld

Szerbia elutasítja az etnikai alapú kettős állampolgárságot

Belgrád nem fogadhatja el az etnikai alapú kettős állampolgárság intézményét, ez ugyanis ellenkezik az európai civilizáció alapértékeivel – számol be a Népszabadság Zoran Zsivkovics szerbiai miniszterelnök kijelentéséről, amelyet keddi budapesti látogatásán tett.

“Nem az érdekel, hogy etnikai alapon kapjak állampolgárságot, hanem hogy kapjak. A vajdasági magyaroknak alanyi jogon jár a kettős állampolgárság” – mondta indulatos reakciójában Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, aki szerbiai miniszterelnök-helyettesként a Belgrádból érkezett delegáció tagja volt.

Mint Zsivkovics elmondta, a kettős állampolgárság bevezetésének adottak a jogi feltételei országukban, a megoldásnak azonban Szerbia és Montenegró, illetve Magyarország minden állampolgárára vonatkoznia kell. Vendéglátója, Medgyessy Péter miniszterelnök bejelentette, hogy a vajdasági magyarokkal október 27-én kezdődnek meg a tárgyalások a kérdésről. A kezdeményezés sorsát kedvezőtlenül befolyásolhatja, hogy Zoran Zsivkovics kormánya a múlt héten elvesztette parlamenti többségét.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik