Belföld

Pert veszíthet az Adidas az Európai Bíróságon

admin

2003. 10. 22. 09:42

Az Adidas szerint direkt használ két csíkot termékein a holland Fitnessworld Trading, hogy a buta emberek azt higgyék, “adidas"-t vesznek, amikor nem is.

Csütörtökön hoz végleges döntést az Európai Bíróság az Adidas-Salomon AG benelux-országokbeli fiókszervezetének panasza ügyében. Az Adidas azt kifogásolja, hogy holland riválisa, a Fitnessworld Trading kettős csíkozású motívumot használ, s ezzel megszegi a szellemi tulajdonjogot szavatoló uniós törvényt.

Meglovagol és összezavar

A müncheni központú Adidas esélyei nem túl kedvezőek. Júliusban a bíróság már kiadott egy nem kötelező érvényű állásfoglalást, amely szerint nem jogos a panasz, hogy a maga kettős csíkozásával a Fitnessworld nyilvánvalóan a hármas csíkozású Adidas népszerűségét lovagolja meg, s egyben összezavarja a vásárlókat.

Az álláspont szerint a kettős csíkozás nem egyéb egyszerű díszítőelemnél, s nem támadható rögzített védjegyként. Bár az előzetes véleménynek nincs törvényi súlya, megbízhatóan jelzi a végső állásfoglalást – a bírósági ítélet az esetek 80 százalékában visszaigazolják a megelőlegezett döntést.

Két csík az nem három csík

Az EU hivatalos véleménye szerint sincs igaza az Adidasnak. Már csak azért sem, mert 1998-ban két holland bíróságon már született olyan döntés, miszerint a kettős csíkozás általános motívum, amelyet Hollandiában a sportöltözet díszítésére használnak Ezek az ítéletek azt is kimondták, hogy az Adidas védjegye elég erős és ismert ahhoz, hogy elejét lehessen venni a piaci aggodalmaknak. Magyarán: a két csíkról senkinek nem az jut eszébe, hogy három csíkos Adidas-terméket lát.

A hármas csíkozás 1996-ban vált világszerte az Adidas “személyi igazolványává”, akkor az 1972 óta használt logót, a lóherét váltotta le.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.