Belföld

Pécs és Eszék összefog – autópályát akarnak

admin
admin

2003. 10. 22. 14:22

Az autópályák építéséhez szükséges előkészületi munkálatok gyorsítását sürgeti a Budapest-Plocse 5/C közlekedési folyosó magyar-horvát szakaszán Pécs és Eszék önkormányzata. A Magyarországon, Horvátországon és Bosznia-Hercegovinán áthaladó, az Adriáig húzódó autópálya teljes hosszában azonban várhatóan csak a következő évtizedben valósulhat meg.

A két város képviselői testülete szerdán Eszéken tartott közös ülését követően közös nyilatkozatban fogalmazta meg, hogy a korridor megépítése mindkét ország és mindkét város alapvető érdeke. Sürgetik országaik kormányait a pálya nyomvonalához közeli ipari zónák létesítése, a nemzetközi kapcsolatok erősítése érdekében. Úgy vélték: a korridor megvalósítása egyaránt szolgálja a közlekedés fejlesztését, az árucsere, a tudomány, a technológia, a turizmus, valamint a kétoldalú kapcsolatok fejlődését.

A két város agglomerációjába tartozó térség külgazdaságának emellett égető szüksége van egy újabb tengeri kijáratra, a mediterrán, továbbá a távol-keleti kapcsolatok fejlesztéséhez, a versenyképesség megtartásához. A képviselők hangsúlyozták, hogy a páneurópai folyosók megteremtése alkalmas a leszakadó térségek felzárkóztatására, valamint oldja Pécs és Eszék viszonylagos közlekedési elszigeteltségét is.

Toller László, Pécs polgármestere a tanácskozáson arról számolt be, hogy az 5/C folyosó magyarországi szakaszát képező M6-os autópálya 2007-re kiépül Pécsig. Zlatko Kramiric eszéki polgármester pedig közölte, a horvát szakasz Eszékig húzódó részének átadása 2008-2009-re várható. A tanácskozás résztvevőinek megítélése szerint a két autópálya összekötése 2011-ben valósulhat meg.

Az egységes színvonalú hatékony összeurópai közlekedési rendszer kialakítását célzó közlekedési folyosókat az 1997-ben Helsinkiben rendezett Harmadik Összeurópai Konferencián jelölték ki. A 18 korridorból 6 Magyarországot is érinti.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.