Belföld

Pécs és Eszék összefog – autópályát akarnak

admin

2003. 10. 22. 14:22

Az autópályák építéséhez szükséges előkészületi munkálatok gyorsítását sürgeti a Budapest-Plocse 5/C közlekedési folyosó magyar-horvát szakaszán Pécs és Eszék önkormányzata. A Magyarországon, Horvátországon és Bosznia-Hercegovinán áthaladó, az Adriáig húzódó autópálya teljes hosszában azonban várhatóan csak a következő évtizedben valósulhat meg.

A két város képviselői testülete szerdán Eszéken tartott közös ülését követően közös nyilatkozatban fogalmazta meg, hogy a korridor megépítése mindkét ország és mindkét város alapvető érdeke. Sürgetik országaik kormányait a pálya nyomvonalához közeli ipari zónák létesítése, a nemzetközi kapcsolatok erősítése érdekében. Úgy vélték: a korridor megvalósítása egyaránt szolgálja a közlekedés fejlesztését, az árucsere, a tudomány, a technológia, a turizmus, valamint a kétoldalú kapcsolatok fejlődését.

A két város agglomerációjába tartozó térség külgazdaságának emellett égető szüksége van egy újabb tengeri kijáratra, a mediterrán, továbbá a távol-keleti kapcsolatok fejlesztéséhez, a versenyképesség megtartásához. A képviselők hangsúlyozták, hogy a páneurópai folyosók megteremtése alkalmas a leszakadó térségek felzárkóztatására, valamint oldja Pécs és Eszék viszonylagos közlekedési elszigeteltségét is.

Toller László, Pécs polgármestere a tanácskozáson arról számolt be, hogy az 5/C folyosó magyarországi szakaszát képező M6-os autópálya 2007-re kiépül Pécsig. Zlatko Kramiric eszéki polgármester pedig közölte, a horvát szakasz Eszékig húzódó részének átadása 2008-2009-re várható. A tanácskozás résztvevőinek megítélése szerint a két autópálya összekötése 2011-ben valósulhat meg.

Az egységes színvonalú hatékony összeurópai közlekedési rendszer kialakítását célzó közlekedési folyosókat az 1997-ben Helsinkiben rendezett Harmadik Összeurópai Konferencián jelölték ki. A 18 korridorból 6 Magyarországot is érinti.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

NEW YORK, NY - JULY 7: Milo Yiannopoulos arrives to speak outside of the offices of Simon & Schuster publishing company, July 7, 2017 in New York City. Yiannopoulos is promoting a new book and filing a $10 million legal complaint against Simon & Schuster following the publisher's decision to cancel his book deal. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.