Belföld

A német Provertha 1,2 milliárd forintos beruházása Kapuváron

Elkészült a német Provertha cég üzeme Kapuváron; az 1,2 milliárd forintos invesztíciót a tulajdonos saját tőkéből, sárvári és beledi üzemeinek eredményéből hajtotta végre - közölte szerdán Gerencsér Jenő, az átadás előtt álló beruházás felügyelője. Elmondta: rövidesen megindítják a gyártást a mintegy 5.600 négyzetméteres csarnokban, ahová már telepítik a gépeket.

A kapuvári üzemben 100 dolgozó kezdi meg a termelést, a villanyborotva összeszerelést és a kábelgyártást bérmunkában. Nyolcvannégy munkatárs felkészítése, betanítása már folyamatban van Sárváron. Jövőre további 100-150-nel bővül a dolgozói létszám, így az új üzem összességében 250 embernek ad munkát, és ezzel hozzájárul a 11 ezer lakosú település foglalkoztatási gondjainak enyhítéséhez.

Az önkormányzat több évre szóló adókedvezménnyel ösztönözte letelepedésre a céget és némi késedelemmel ugyan, de végül megépítette a kamionforgalom számára is alkalmas utat az üzemhez.

A Provertha a Szalay család tulajdonában lévő zártkörű részvénytársaság. A vállalkozás vezetője Szalay László Antal magyar származású német üzletember, Stuttgart mellett működteti németországi vállalkozását. A cég multinacionális vállalkozások beszállítója, a Braun cégnek lázmérőt, villanyborotvát, villanyborotva tisztítót gyárt, az Audinak, a Volkswagennek, a Saabnak, a BMW-nek pedig autóipari riasztókábel egységeket állít elő. A sárvári és a beledi üzem bérmunkából származó éves árbevétele 1,4-1,5 milliárd forint. Mindkét üzemben egyebek között elektronikai alkatrész összeszerelés, szerszámgyártás, kábelgyártás, továbbá fém-, és műanyag-fröccsöntés történik. A Provertha nyugat-dunántúli üzemeiben 800 embert foglalkoztat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik