Belföld

Módosításokkal elfogadhatónak tartja az ÁSZ a költségvetést

admin
admin

2003. 10. 22. 13:27

Az Állami Számvevőszék és az ellenzék is bírálta a jövő évi költségvetési tervet az Országgyűlés Gazdasági Bizottságában. Az ÁSZ elnöke szerint a jövő évi uniós támogatások fogadása továbbra is bizonytalan az intézményrendszer hiányosságai miatt.

Elfogadhatatlan az államháztartási törvény gyakori módosítása, mert veszélyezteti a jogbiztonságot és végül is korlátozza a parlament ellenőrző szerepét – mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke az Országgyűlés Gazdasági Bizottságában, amikor ismertette a számvevők véleményét a jövő évi költségvetésről.

Egyúttal szorgalmazta egy olyan keret jellegű rendszer kidolgozását és elfogadását, amely megszüntetné, hogy a szabályok könnyen megváltoztathatók és átjárhatók legyenek és egyfajta kényszer lenne a végrehajtó hatalom és a mindenkori kormányzat számára. Kovács Árpád úgy fogalmazott, hogy az Állami Számvevőszék nyugodtan lezárt előző és újra induló pénzügyi évet tudna elképzelni.

Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta, egyetértenek az Állami Számvevőszék elnökével és azt javasolják, hogy a 2004-es költségvetés elfogadása után a parlamenti pártok tárgyaljanak arról, hogy milyen legyen az az új forma, ami garantálja a költségvetés és a zárszámadás összehasonlíthatóságát.

A jövő évi költségvetési tervezetről szólva Kovács Árpád kijelentette: beruházás orientációjú a költségvetés, de a beruházásokra kiadott támogatási irányszámok jelentősen elmaradnak a fejezetek igényétől. Az uniós támogatásokkal kapcsolatban úgy vélte, hogy a támogatások fogadásához szükséges intézményrendszerek kiépítésének elmaradása miatt ezek teljesíthetősége bizonytalan.

A számvevők alultervezettnek látják egyebek között az egészségbiztosítási alap előirányzatait és megfontolandónak tartják a kasszák zárt jellegének megszüntetését. Az önkormányzatok finanszírozását vizsgálva azt állapították meg, hogy a normatív támogatás a várható inflációnál kisebb mértékben nő, de ez még a keddi 30 milliárdos plusz támogatást nem tartalmazza.

Mindent összevetve Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke kijelentette: segítő jellegű véleményük az, hogy módosításokkal elfogadható a jövő évi költségvetés.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. február 27.
Simonka György, a Fidesz Békés megye 4-es választókerületi, orosházi országgyûlési képviselõje beszédet mond a Linamar Hungary Zrt. beruházását bejelentõ sajtótájékoztatóján a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) fõvárosi székházában 2018. február 27-én. A kanadai hátterû Linamar 8,64 milliárd forintos beruházásával három vidéki helyszínen összesen kétszáz új munkahelyet teremt, ebbõl 119-et Orosházán, 71-et Békéscsabán és tízet Gyöngyösön. A kormány 1,55 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást biztosít a részben autóipari, részben általános gépipari vállalat fejlesztéséhez.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.