Belföld

Medgyessy nem pártolja a túl erős forintot

Az európai uniós tagságból adódó előnyök teljes kihasználást biztosító leghatékonyabb eszköz a közös valuta, az euró átvétele - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök a Handelsblatt című német lapban szerdán megjelent interjúban.

A lap az új tagországokat bemutató sorozatában ezúttal Magyarországnak szentelt nyolcoldalas mellékletet, s megszólaltatta Juhász Endrét, az európai uniós koordinálásért felelős tárca nélküli minisztert is.


A magyar miniszterelnök a Handelsblattnak elmondta: a kormány és a nemzeti bank arra a meggyőződésre jutott, hogy az euró bevezetéséből fakadó előnyök már középtávon jelentősen felülmúlják az esetleges hátrányokat. Figyelembe véve az előkészületek jelenlegi állását, a csatlakozás 2008-ban az euróövezethez nem túl korai. Az addig eltelő idő elegendő lesz a szükséges intézkedések megtételére.


A kormánynak az a szándéka, hogy a fiskális igazodás nagy részét 2004-ben és 2005-ben végrehajtja – szögezte le Medgyessy Péter. A kormányfő azt is kifejtette, hogy a jelenlegi helyzetben a 250-260-os euró/forint árfolyam révén teljesülnek a versenyképesség és a defláció követelményei. Nem ért ugyanakkor egyet azzal a felfogással, amely szerint az árfolyamnak túlságosan erősnek kell lennie ahhoz, hogy elérjék az infláció kikényszerített csökkenését.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik