Belföld

Konzumbank-privatizáció – jövő héten döntenek

Az MTI-ECO értesülései szerint a jövő héten születik végleges döntés a Konzumbank Rt. privatizációjáról. Az MTI-ECO úgy tudja, a tranzakcióról ma tárgyalt a privatizációs ügyletben ezúttal bizományosként eljáró ÁPV Rt. igazgatósága.

Az ÁPV Rt. a tulajdonosok megbízásából augusztus 11-én írt ki pályázatot a 7,931 milliárd forintos jegyzett tőkéjű Konzumbank 99,6 százalékos részvénycsomagjának és az általa székházként használt ingatlannak az értékesítésére, amire az október 7-i határidőig egy pályázó, a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) Rt. adott be ajánlatot.

László Boglár, a Konzumbankot tulajdonló Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. kommunikációs igazgatója az Econewsnak elmondta, hogy az MFB igazgatósága hétfőn értékeli a pályázatra beérkezett ajánlatot, s ezt követően kerül a fejlesztési bank fölött tulajdonosi jogokat gyakorló gazdasági és közlekedési miniszter elé.

A hitelintézetet a kormány vonatkozó döntése szerint a legmagasabb árat ajánló szakmai befektetőnek lehet eladni, eladói garanciák nélkül. Az ÁPV Rt. a pályázati kiírás szerint fenntartotta a jogot, hogy a pályázatot érvénytelennek nyilvánítsa, ha az értékesítés jelentős vagyonvesztéshez vezetne.

Az értékesítésre felkínált vagyonelemek könyv szerinti értéke 10,5 milliárd forint. A piaci értékre két értékbecslés is készült. Az egyik még tavasszal, a privatizációs folyamat elindításakor az ÁPV és az MFB megbízásából, s az eszközállomány, a jövőbeni termelőképesség valamint a tőkepiaci érték szempontjából értékelte a portfoliót, 10,8 milliárd forintos értéket állapítva meg. Később a fejlesztési bank maga is végeztetett vagyonértékelést, ennek eredményeként 8-12 milliárd forintos sávot határoztak meg piaci értékként. Az értékbecslések alapján a reálisan elvárható ár a 11 milliárd forinthoz közelít, némiképp meghaladva a könyv szerinti értéket.


Az ÁPV Rt. vezetői a Postabank-tender eredményhirdetésekor úgy vélekedtek, hogy a kiemelkedően sikeres tranzakciónak jótékony hatása lehet a Konzumbank-pályázatra is. Erre azonban kicsi volt az esély, a Konzumbank esetében ugyanis nem alakult ki verseny, amiben szerepe lehetett annak, hogy ezúttal nem attraktív piaci részesedésről van szó.

A kis- és közepes cégek finanszírozására szakosodott Konzumbank piaci részesedése mintegy 1 százalék, mérlegfőösszege 2002 végén 112,1 milliárd forint volt, az MFB megbízásából kihelyezett agrárhitelekkel együtt pedig meghaladta a 179 milliárd forintot. A bank tavaly üzemi szinten 1,93 milliárd forint nyereséget termelt, és 183 millió forint adózott profitot könyvelt el.

Az idei évre a hitelintézet mintegy 1,5 milliárd forintos üzemi nyereséget tervezett. A Konzumbank az idei első félévben 40 millió forint adózás előtti profitot ért el, augusztus végéig 212 millió forintot. A hitelintézet saját tőkéje 2003 augusztus végén 8,582 milliárd forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik