Belföld

Könnyebb lesz az uniós munkavállalás

A munkaügyi központok kiválasztott munkatársai az idén elkezdik a felkészülést az Európai Unióban elvárt, a munkaerő szabad áramlását elősegítő Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) magyarországi bevezetésére - mondta el a Napi Gazdaságnak Simkó János, az Állami Foglalkoztatási Hivatal megbízott főigazgató-helyettese.

Az EU az európai mobilitás elősegítése érdekében kötelező feladatokat ír elő a tagországoknak és az újonnan csatlakozóknak, amelyek értelmében online módon elérhető álláskeresési adatbázis és információs központ működtetésével kell megkönnyíteni a munkaerő szabad áramlását.

Ezt a célt szolgálja az EURES rendszerének kiépítése.
A szolgálat létrehoz egy mindenki számára nyilvános és az EU teljes területén egységesen alkalmazott, határokon átívelő munkaerő-piaci adatbázist, amelyhez megfelelő információtechnológiai rendszer és képzett szakemberek csoportja kapcsolódik.

Ezen a rendszeren keresztül a munkavállaló információt kaphat az uniós tagállamokban levő, közösségi szintre kiajánlott üres munkahelyről, valamint általános információkat szerezhet a tagország munkaügyi, társadalombiztosítási szabályozásairól.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik