Belföld

Electrolux: Magyarország lesz a cég európai hűtőgépgyártó központja

Új gyárat épít Nyíregyházán a svéd Electrolux, és ezzel a cég európai hűtőgép-gyártó és fagyasztóláda készítő központjává válik Magyarország.

A napokban napvilágot látott svéd Electrolux Csoport 2003. III. negyedéves jelentése szerint a Csoport nettó árbevétele 95.762 millió svéd korona, ami a tavalyihoz képest 6,6 százalékos csökkenést mutat. A visszaesés túlnyomórészt az árfolyamváltozásnak tulajdonítható, mivel az év során a svéd korona jelentősen megerősödött a legfontosabb exportpiacok valutáival, ezen belül elsősorban az USA dollárral szemben.

A világ régióinak piacait tekintve, az árbevétel – dollárban – jelentősen nőtt az észak-amerikai kontinensen. A növekedés főként a kertészeti és erdészeti termékek eladásából származott. A padlóápoló, és nagykonyhai berendezések piacán azonban stagnálás, illetve csökkenés volt tapasztalható. Javult azonban a működési eredmény, melynek hátterében a megnövekedett értékesítési mennyiség, és a javuló gyártási hatékonyság áll.

Az európai csoportszintű eladások 4 százalékos növekedést mutatnak a tavalyi évhez viszonyítva. Régiónként végigtekintve azonban látható, hogy a kelet-európai és a brit értékesítés kiugró eredményességgel kompenzálta a gyengélkedő nyugat-európai piacokat. Mindezt számokra fordítva, 2002 őszéhez képest térségünkben 8 százalékos, míg Nyugat-Európában 3 százalékos növekedés regisztrálható.

Az Electrolux Csoport egyik legfontosabb európai gyártóbázisa Jászberényben található. Az Electrolux Lehel Kft. 2003. III. negyedévét a várakozásoknak megfelelően zárta, az árbevétel elérte a 84,2 milliárd forintot, az előrejelzések szerint az éves árbevétel megközelíti a 109 milliárd forintot. A foglalkoztatottak száma jelenleg 3500 fő. Tovább javult a cég jövedelmezősége, és a tervezett 3 milliárd értékű beruházás is az előrejelzéseknek megfelelően alakul.

Az Electrolux igazgatótanácsának idei döntése értelmében, 2004 januárjában egy új alul fagyasztós hűtőkészülék gyártó üzem építése kezdődik Nyíregyházán. A 65 millió eurós beruházással, épülő előre láthatóan 560.000 darab hűtőkészüléket gyártó üzem mintegy 600 fő részére biztosít majd munkalehetőséget a térségben. Az új gyártó kapacitás bővíti az Electrolux Jászberényben található ipari bázisát, ahol a vállalat már most mintegy 4 millió terméket (hűtőkészüléket, fagyasztóládát, porszívót) gyárt évente.


Az új gyárral Magyarország lesz az Electrolux legnagyobb hűtőkészülék és fagyasztóláda gyártó bázisa Európában. „A nyíregyházi önkormányzattal és az ipari parkkal az együttműködésünk eredményes, a részletes egyeztetések befejeződtek, melynek köszönhetően az ipari park területén a munkálatok hamarosan megkezdődnek.”- nyilatkozza Takács János az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik