Belföld

Egységes egészségkártyát kapunk az EU-ban

Minden tagország minden polgára számára közös, államközi viszonylatokban használható egészségügyi kártya bevezetéséről döntött az EU miniszteri tanácsa - számol be a Világgazdaság.

A mobilitást jelentősen megkönnyítő közös kártya a tervek szerint 2004. június 1-jétől lesz elérhető az unióban. Magyarország azonban 2005 végéig haladékot kért a kártya bevezetésére. “Nálunk addig az E–111-es dokumentum van érvényben” – közölte Jakab Zsuzsanna, az egészségügyi minisztérium címzetes államtitkára. Mint ismert, most egy E–111-es űrlapot kell beszerezniük azoknak, akik külföldi útjaik során ingyenes sürgősségi ellátásban szeretnének részesülni.

Az új egészségügyi kártyával párhuzamosan olyan központi informatikai rendszert építenek ki, amely alkalmas lesz a tagországok polgárai egészségügyi ellátással kapcsolatos adatainak tárolására. Így ha bármelyik országban szükség lesz a gyógyítószolgáltatás igénybevételére, azt közvetlenül a kórházakban, rendelőkben kérhetik majd az emberek. Változás lesz a jogosultságban is. Jelenleg csak a sürgős orvosi beavatkozást vehetik igénybe a más országokban ideiglenesen tartózkodók, jövő évtől már az orvosilag szükségessé váló ellátásra lesznek jogosultak, ami fokozottabb védelmet és bővülő szolgáltatást jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik