Belföld

A szükséges agresszió – kell a karrierhez?

Nehezen juthat bárki előre a ranglétrán, ha néha nem tud agresszív lenni. A kedves és alkalmazkodó jellem főleg a nőknél fenyeget a karrier megrekedésével.

A kedvesség és barátságos mosoly csapdába ejtheti az érvényesülni vágyó munkavállalókat. Ilyen típusú hozzáállással egy ideig ugyan szépen juthatnak előre, de egy idő után megtorpannak, és feltehetőleg életük végéig megrekednek a ranglétra egy bizonyos fokán. Főleg a nők érzik úgy, hogy a magatartásukkal nem tudnak érvényesülni a férfiak világában, akikből természetesebben jön az agresszió. De sok férfinak is problémát jelent, hogy érvényesíteni tudja az akaratát.

A munka világa nem demokratikus

A német kriminológus és neveléselmélet professzor Jens Weidner az érvényesülés és az erőszakosság kérdésével foglalkozik. A karrierre, mint egy harcra tekint, amely során vagy a vesztesek vagy a győztesek közé kerülhetnek az emberek. Ha valaki a csúcsra tör, annak bizony hatalmi játékokkal is számolnia kell, trükköket és intrikákat is be kell vetnie a siker érdekében.

Weidner a pozitív agresszió alkalmazásában látja a megoldást. Aki erre képes, annak jóval nagyobb esélye van az előrejutásra, mint annak, akinek nehézségeket okoz az indulatok helyes irányba terelése és a megfelelő időpontban történő kimutatása.

A német egyetemi tanár szerint, aki korábban bűnözőkkel is foglalkozott, minderre azért van szükség, mert a munka világa nem demokratikus alapokon szerveződik, a hatalmi harcok igazságtalansághoz és elnyomáshoz vezetnek. Aki itt akar érvényesülni, annak ad tanácsokat „Csípősen a sikerért” című könyve. 

 Gyémánt analízis

A német professzor Howard W. Polsky amerikai kriminológus által, a new york-i szubkultúrák vizsgálatára kidolgozott gyémánt analízist ajánlja a munkatársak kategorizálására. E szerint minden csoport vezetőkre, fontos személyekre, követők tömegére, elszigeteltekre, kifutófiúkra és bűnbakokra osztható. Weidner szerint ez alapján kell az embereknek azonosítaniuk saját magukat és munkatársaikat, hogy ki tudják dolgozni a hatalmi harcokban felhasználandó taktikájukat.

A kedvesség nem elég

A nők általában sajátságosan mérgesek munkatársaikra: indulataik ellenére sem akarnak megsebezni senkit. Éppen ezért kell tudatosan fejleszteniük a pozitív agressziójukat. Ha érvényesíteni akarják akaratukat, szembe kell nézniük azzal, hogy valakinek ártanak – hangsúlyozza Weidner – mint azzal is, hogy a magabiztos fellépés másokban félelmet kelthet.

Ennek ellenére nem csak a nők küzdenek ilyen problémákkal, sok férfi gyengébb az érdekérvényesítés terén – foglalja össze tapasztalatait Weidner. Bár az erősebbik nemnél ez a döntésképtelenségből fakad.

A professzor szerint az az ideális, ha valakinek a személyisége húsz százalékban erőszakos és kritikus. Ezeket a képességeinket bevetni azonban nem logika nélkül, hanem taktikusan, kidolgozott stratégia alapján ajánlatos. A szabály egyszerű: aki engem segít, azt én is támogatom, aki ellenem van, azt ellehetetlenítem.

Próbálkozni kell!

A hatalmi játékokba úgy szállhat be először valaki, ha nemet mond. Az a legjobb, ha az alkalmazott vagy a vezető akkor teszi ezt először, amikor értelmetlen munkát kap felettesétől. Természetesen ennek az elutasításnak következménye is lesz, amivel egy jó játékosnak számolnia kell. A többi munkatárs válaszul általában a kezdeményező gyenge pontjait kezdi ki.

Ha azonban valaki korábban elvégzi a saját SWOT analízisét, vagyis azonosítja gyengeségeit, erősségeit, lehetőségeit és a rá nézve fenyegető tényezőket, akkor a többiek reakciója nem érheti nagy meglepetéssel. Weidner világában azonban az egyes tulajdonságainkat nem abba a kategóriába kell sorolnunk, ahová egyébként tennénk: az egoizmus és türelmetlenség a karrier szempontjából egyértelműen erősségként könyvelhető el.


A szervezet tagjainak támadásait természetesen apró taktikákkal tompítani lehet. A megcélzott fél például eltűnhet egy pár percre a mosdóban, vagy egy fontos hívás idejére, hogy összeszedje gondolatait. Weidner a nőknek kifejezetten azt ajánlja, hogy vessenek be olyan válaszokat is, mint például „valami problémája van a nőkkel?”, vagy egyszerűen egy igazi anyai pillantással torkollják le a férfiakat. A lényeg az, hogy mindenképp próbálkozzanak valamivel. Weidner mottója ugyanis így hangzik: „A vereség megengedett, de a nem-próbálkozás nem.”

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

young attractive and relaxed internet addict man networking concentrated late at night on bed with laptop computer in social media addiction or workaholic businessman concept
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.