Belföld

Német kutatók az EU-csatlakozókról

A vezető német gazdaságkutató intézetek szerint az Európai Unióhoz jövőre csatlakozó tíz ország együttes gazdasági növekedése 2004-ben is jelentősen meghaladja a "régi" Európai Unió növekedési ütemét.

A hat vezető intézet – a berlini DIW, a hamburgi HWWA, a müncheni Ifo, a kieli IfW, a hallei IWH és az esseni RWI – kedden hozta nyilvánosságra második fél évi jelentését, amelyben azt prognosztizálják, hogy a német gazdaság az idén nem növekszik, jövőre viszont 1,7 százalékos növekmény várható.

Mindezzel szemben a német kutatók azt várják, hogy a belépő országok csoportjának gazdasága a 2002-es GDP-t az idén 3,1 százalékkal, jövőre pedig 3,7 százalékkal múlja felül, s ez jóval meghaladja a jelenlegi EU növekedési ütemét. A növekedési ütem mérvadó okát a köz- és magánfogyasztás erős megugrásában látják.

A német kutatók az EU-n belüli euróövezet országainak együttesében 0,4 százalékos növekményt prognosztizálnak az idei évre, s 1,7 százalékosat jövőre, szemben a 2002-es év 0,9 százalékos erősödésével. A német szakemberek egyebekben úgy vélekedtek, hogy egyes országokban esetleg nem lesz olyan költségvetési fegyelem, amely lehetővé tenné korai tagságukat a közös uniós valuta rendszerében.

A balti államok és Szlovénia kivételével a tagjelöltek tavaly megszegték azt a szabályt, hogy az euróövezethez tartozó országokban az államháztartási hiány nem haladhatja meg a GDP három százalékát. A legnagyobb tagjelölt országokban – Lengyelországban, Csehországban, Magyarországon – a deficit még nőtt is a német jelentés szerint.

A költségvetési fegyelem hiánya egyes országokban jelenleg akadályt képez az euró rendszeréhez való korai csatlakozás útján. Egyes országokban jelentős konszolidálási erőfeszítésre van szükség – állapította meg a német kutatók tanulmánya, hozzátéve: a költségvetési problémák Lengyelországban, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában részben a lassúbb gazdasági növekedés számlájára írandók, ugyanakkor az “expanzív” fiskális politika számlájára is.

Az elemzés szerint “nem lenne ésszerű”, ha a csatlakozó országok ragaszkodnának az euró rendszeréhez való korai csatlakozáshoz. Az új tagoknak, mielőtt csatlakoznának az euróövezethez, valutájukat az ERM-2 átváltási mechanizmushoz kell kötniük. Rendszeresen ellenőrzik majd, hogy betartják a maastrichti konvergencia-kritériumokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik