Belföld

Moscow Times: véget ért Putyin “reformkorszaka”

Vlagyimir Putyin reformjai végérvényesen befejeződtek, jóllehet egyesek még abban reménykednek, hogy a választások után az orosz elnök újra felfedezi magában a reformert - írta a The Moscow Times című orosz napilap kedden.

A moszkvai újság szerint a Jelcin-éra második felét jellemző politikai bénultság után mindenkit kellemes meglepetésként értek az utód, Vlagyimir Putyin reformista szellemiségű gazdasági döntései.

Adó-, föld- és nyugdíjkérdésekben, a vállalatirányítás vagy munkajog terén sok olyan intézkedés történt, amelyek együttesen alapjaiban megváltoztatták az orosz gazdasági környezetet. S bár e kezdeményezések jó részének végső sikere még kérdéses, megteremtették mindenesetre a makrogazdasági növekedés alapjait.


Putyin hangja azóta viszont megváltozott, az elnök autoriter irányítási stílusa nyomon követhető módon erősödik. A Kreml egyre nagyobb befolyásra szert tevő csoportja – az, amelyik főleg volt KGB-s tisztekből áll – a társadalom és gazdaság feletti állami kontroll szorosabbra vonását erőlteti. Ezt tükrözi egyebek között a Yukos olajvállalat elleni támadás is az újság szerint. E Kreml-csoporttól mindennél távolább állnak a liberális reformok, amelyek azt célozták, hogy a kormány és a bürokrácia kezéből kikerült hatalom független gazdasági szereplőkhöz kerüljön. A lap szerint Putyin eddigi reformjai terén visszarendeződés várható.


A Gazprom gázipari monopólium átszervezése döntő lépés lenne a vállalati szféra átláthatóságának biztosítása és a szovjet szupermonopóliumok megszüntetése érdekében. Ha viszont ez bekövetkezne, akkor a Kreml fontos finanszírozási forrásától esnék el. Az utóbbi időben éppen Putyin hangoztatja a Gazprom érinthetetlenségét – írta a lap. A központi bankban tavaly márciusban végrehajtott személyi változások nyomán óriási várakozások voltak, de a bankrendszer lényegi reformját ismét blokkolták.


A The Moscow Times szerint a reformok végrehajtásával megbízott személyek sok esetben a jelenlegi helyzet fenntartásában voltak érdekeltek, és Putyin nem sokat tett ezen érdekek ellenében, a reform előmozdítására. A Putyin-reformok kisiklásában az elnök világos ideológiai hátterének hiánya is szerepet játszott; nem döntötte el, hogy a gazdasági tanácsadója, Andrej Illarionov által képviselt radikális liberalizáció, a German Gref gazdaságfejlesztési miniszter által javasolt mérsékelt liberalizáció vagy Alekszej Kudrin pénzügyminiszter és más technokraták lassú reformjai mellé áljon.


A moszkvai lap összegzése szerintm mivel lényegi szerkezeti változásokat célzó törekvések nem jelentek meg, az orosz gazdasági növekedési ütem tarthatósága hosszú távon megkérdőjeleződik. A gazdaság gáz-, olaj- és fémexporttól való függősége csak erősödni fog, a befektetések hiánya a többi ágazatban súlyos következményekhez vezet, és az egészségtelenül működő bankszektor is gátolni fogja a növekedést. Moszkva és néhány olajtermelő vidék kivételével az oroszok döntő többségének életkörülményei romlani fognak – vélte a lap.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik