Belföld

Maradhat a táppénz, de szigorúbb lesz az ellenőrzés

Már pénzügyminisztériumi egyeztetésen van az a szakértői anyag, amely szerint maradhatna az ellátás mértéke, ugyanakkor gyakoribb és komolyabb ellenőrzéssel elkerülhető lenne a jogtalan kifizetés.

Szigorúbb ellenőrzéssel kiszűrhetők a táppénzcsalók – vélik a szakértők. A most elkészült anyag javaslatai szerint nem kellene hozzányúlni a táppénz mértékéhez, vagyis az ellátás összegét továbbra is a kereset 70 százaléka alapján állapítanák meg, ugyanakkor erősítenék az ellenőrzést annak érdekében, hogy csak azok lehessenek betegállományban, akik valóban betegek.

A Magyar Rádió úgy értesült, hogy a szakértők a többi között azt javasolják, hogy az eddiginél rövidebb határidőkkel kontrollálják az ellátás jogosságát.

A szakmai anyag útmutatásai szerint megoldható lenne az is, hogy az eredetileg javasolt 30 napnál tovább tartson az úgynevezett passzív táppénz ideje, ha az érintett egyértelműen, minden kétséget kizáróan beteg. Különben a passzív táppénz a biztosítási jogviszony megszűnése után jár. Eddig 180 napig kaphatott ilyen ellátást a beteg.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik