Belföld

Javuló görög-török kapcsolatok

A török külügyminiszter, Abdullah Gül kétnapos látogatásra Athénba érkezett. A török diplomácia vezetőjének ez az első hivatalos látogatása Görögországban, a szomszédos NATO-tagállamban.

Gül tárgyalásainak a BBC szerint az a célja, hogy javítsa a török-görög kapcsolatokat. Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy az utóbbi harminc évben háromszor is csaknem háborúra került sor a két “szövetséges” között.

A török külügyminiszter tárgyalásain minden bizonnyal szóba kerülnek a vitatott határok, amelyek az Égei-tengeri szigetek környékén húzódnak. Ugyancsak “forró pont” Ciprus megosztottságának az ügye. (A sziget északkeleti felét harminc éve szállták meg török csapatok, miután a görög részen egy katonai puccsra került sor, amelynek irányítói a Görögországgal való uniót tervezték.)

A török külügyminiszter azért indított mosolyoffenzívát most Athénban, mert Ankara szeretne időpontot kapni az Európai Uniótól a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Ugyanakkor Athén azt szeretné előbb, ha a megosztott Ciprus ügyében a törökök nagyobb kompromisszumkészséget mutatnának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik