Belföld

Az idén 20 százalékkal nőhet az új személygépkocsik forgalma

Az idén az első negyedévben 25 százalékkal nőtt Magyarországon az új személygépkocsik értékesítése, és az év egészében várhatóan 20 százalék körül bővül - áll a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek a Wallis Autó Holding Rt.-vel készített felmérésében.

Az idén az első hat hónapban több mint 101 ezer új személygépkocsi került forgalomba, számuk az év egészében várhatóan meghaladja a 200 ezret. A felmérés szerint a növekedést az erős forint és a reálbérek magas szintje tartotta fenn. Hozzáteszik: bár a tartós fogyasztási cikkek ára az első fél évben csökkent az előző évhez képest, az új személygépkocsik nem lettek olcsóbbak, áruk összességében nem változott.

A kutatók szerint a fogyasztás jövőre várhatóan 2 százalékkal, az ideinél alacsonyabb ütemben bővül, ami az új személygépkocsik értékesítési dinamikáját fékezi. Ez leginkább 2004 első hónapjaiban lesz érzékelhető.

A várakozások szerint az új személygépkocsik ára még hónapokig változatlan marad annak ellenére, hogy a forintárfolyam az őszre várhatóan stabilizálódik. Az idén a harmadik negyedévre vonatkozó, a lakosság gépkocsi-vásárlási terveit jelző index rég nem látott szintre csökkent. Ebben a negyedévben a háztartásoknak csak 1,3 százaléka, 48 ezer gondolja úgy, hogy egy éven belül nagy valószínűséggel személygépkocsit vásárol. A háztartások további 4 százaléka potenciális vevőnek számít.

Az idén a harmadik negyedévben várhatóan 52 ezer új személygépkocsit értékesítenek a kereskedők. Ez a megelőző év azonos időszakához képest 21 százalékos növekedést jelent, ami alacsonyabb, mint a megelőző negyedévekben, ám továbbra is magas. A felmérés szerint az idén a negyedik negyedévben tovább mérséklődik az új személygépkocsik iránti kereslet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik