Belföld

A HVB lett a tőzsde legnagyobb banki tulajdonosa

A HVB Bank a Budapesti Értéktőzsde legnagyobb banki tulajdonosává vált, miután brókercégén, a CA IB Értékpapír Rt-én keresztül megvásárolta a Postabank Értékpapír Rt. 2,58 százalékos részesedését - tette közzé a HVB Bank Hungary sajtóközleményében.

A részvényvásárlással 134 813 darab részvény vándorolt át a HVB-csoport tulajdonába, melynek részesedése így 7,05 százalékra emelkedett a BÉT-ben. A HVB Bank 2004. január elsején magába olvasztja brókercégét, a CA IB Értékpapír Rt-t.


A felvásárlás egyik oka, hogy a HVB Bank stratégiai befektetésnek tekinti a tőzsdei tulajdonlást – idézi a közlemény a HVB Bank Hungary vezérigazgatóját, Matthias Kunsch-t. A másik ok, hogy bank támogatja a tőzsde menedzsmentjének azt a törekvését, hogy a tőzsdét védetté kell tenni egy esetleges ellenséges felvásárlással szemben.


Ez annál is fontosabb, mivel egy ilyen kivásárlás a KELER-re is hatással lehet, amiben a BÉT 25 százalékos tulajdonos. A HVB Bank Hungary 2100 milliárd forintnyi értékpapír-állományt kezel intézményi befektetők számára és ezzel az ország legnagyobb letétkezelője. A CA IB Alapkezelő Rt. Magyarország 4. legnagyobb letétkezelője, míg a CA IB Értékpapír Rt. bonyolítja a tőzsdei részvény- és állampapír-kereskedelem 10-20 százalékát.


Szeptember 30-án a Baal Kft-nek 9,82 százalék, az Aragónak 7,93 százalék részesedése volt a Budapesti Értéktőzsde részvényeiből. További részvényes a Buda C Befektetési Holding 7 százalékkal, valamint a Magyar Nemzeti Bank 6,84 százalékkal. Az értéktőzsdén kereskedő cégek közül a legnagyobb részvényes az Erste Befektetési Bank 5,75 százalékkal és a Concorde 5 százalékkal. A Budapesti Értéktőzsde 2002 nyarán alakult részvénytársasággá 550 millió forint alaptőkével.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik