Belföld

Az EU-ban nem olyan édes az üdítő

Az Európai Parlament ma szavaz az üdítőitalok édesítőszer-tartalmának csökkentéséről. A fogyasztóvédelmi csoportok üdvözlik a lépést, a gyártók azt mondják, a határozat az üdítőitalok árának növekedéséhez vezet.

Az Európai Parlament a várakozások szerint ma megszavazza azt a javaslatot, amely csökkenti a népszerű üdítőitalok édesítőszer-mennyiségét. Az új szabály értelmében a ciklamát nevű édesítő arányát 400mg/l-ről 250 mg/l-re változtatják. A ciklamát népszerű édesítőszer Európában, különösen Németországban, Hollandiában, Spanyolországban és Ausztriában.

Egyre több üdítő fogy

Az Európai Fogyasztók Szervezete, a BEUC üdvözölte a készülő intézkedést, ám az üdítőgyártó ipar képviselői szerint nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az édesítők egészségügyi problémát okoznának, így ők hevesen tiltakoznak a határozat ellen. Szakmai szervezetük azzal érvel, hogy a lépés “aránytalan és indokolatlan”.

A csökkentés érdekében a brit Ételszabványok Hivatala lobbizott Brüsszelben, arra hivatkozva, hogy megnőtt az üdítőital-fogyasztás, s a független tudományos szakértők által ajánlott napi ciklamát-fogyasztást is jelentősen túllépik az emberek. Statisztikai adatok szerint az európaik szénsavasüdítőital-fogyasztása 1998-ban még évi 25,777 millió liter volt, 2002-ben viszont már 27,988 millió liter.

Hiperaktivitást okoz

A brit szabványhivatal az italok 400 mg/l-es ciklamát-tartalma miatt azt ajánlotta a szülőknek, hogy gyermeküknek ne adjanak naponta 180 ml-nél többet az ilyen italokból Az ajánlás főleg az egy-négy éves gyermekekre vonatkozik. A hivatal szerint közvetlen kapcsolat van a ciklamát szervezetbe jutása és a gyermekek hiperaktivitása között – noha ez tudományosan egyelőre nem bizonyított.

Az italgyártó-ipar képviselője szerint a ciklamát-mennyiség csökkentése miatt kénytelenek lesznek drágább édesítőszert használni, ami évente 150 ezer font többletköltséget jelent egyetlen termékre vetítve. A többletköltségeket pedig a fogyasztónak kell majd megfizetnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik