Belföld

Az első tisztán magyar tulajdonú beszállító a győri Audinál

Az első 100 százalékban magyar tulajdonú céggel, a téti Sokoró Kft.-vel kötött beszállítói szerződést a tíz éve Győrött működő Audi Hungaria Motor Kft. - mondta az MTI érdeklődésére kedden Lőre Péter, a társaság kommunikációs vezetője.

A több évre szóló szerződés értelmében a Győrött készülő motorokhoz négyféle komponenst szerel össze jövő évtől a téti cég. Az egyes részegységekből fajtánként már több mint 100 ezerre számítanak a Sokorótól 2005-ben- közölte.

Ifjú Majsa Sándor, a Sokoró vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a stabilitás, a több lábon állás érdekében keresték az együttműködést a győri Audival, mivel hagyományos termékeik, a mezőgazdasági gépek piaca erőteljesen beszűkült. A kooperáció előkészületeivel összefüggésben kiemelte: szigorú követelményeknek kellett eleget tenni, hogy az Audi beszállítójává válhasson a társaság. Különféle minősítési rendszereket vezettek be és több tízmillió forintot invesztáltak a gyártás feltételeinek megteremtésére.

A Sokoró Kft. egyébként ismeri már az Audi elvárásait, mivel az Audi ingolstadti központjával évek óta munkakapcsolatban van. A tétiek jelenleg naponta 1.300 kábelköteget gyártanak az Audi A4-es kocsikhoz. Az idei 2,5 milliárd forintos árbevétel felét a kábelgyártás adja, a másik fele az autóipari berendezések és a mezőgazdasági gépek és a Carborobot kazánok értékesítéséből tevődik össze.

A vezérigazgató kiemelte: fellendült a Carborobot iránti érdeklődés. A tétiek tradicionális termékét a közép-európai országokba szállítják évente 100 millió forint értékben, és újabban az orosz piac meghódításával próbálkoznak. A mezőgazdasági gépgyártás terén is keresik az értékesítés újabb lehetőségeit. Ennek szellemében mákbetakarító gépet fejlesztettek ki. A kaszálógéphez kapcsolható adapter kisebb szériagyártását az idén kezdték meg, hazai piacra.

Exportra is készülnek mezőgazdasági munkagépek és gépvázak a brit Simba cég számára. A brit céggel kialakított többéves kapcsolat érdekessége, hogy a Simba megrendelésére tervezett 4-4,5 méter széles szántóföldi tárcsát az angol királyi birtokon is használják, és a téti termék angol királyi díjat kapott – mondta a vezérigazgató.

A Sokoró több mint ezer embernek ad munkát; 72 közelebbi-távolabbi településről szállítják bérelt buszokon a munkatársakat a téti munkahelyre – mondta tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik