Belföld

Bioenergia-hasznosítás iparfejlesztéssel: 500 milliós fejlesztés

A Közép- és Dél-Göcsej 40 százalékos erdősültségére alapozott faipari park és annak hulladékát hasznosító energiaközpont építését tervezik a 720 lakosú Pusztamagyaródon; a beruházás költsége közel 500 millió forint - hangzott el a projektről szóló tanácskozáson kedden.

A projekt gazdája, a leendő faipari park és biomassza-távfűtőmű 15 hektárnyi területének tulajdonosa az 51 százalékban pusztamagyaródi önkormányzati és vállalkozói tulajdonban lévő magyar-osztrák Biotherm 2000 Kht., amely 3 éve jött létre.

Peter Buchleitner ügyvezető elmondta: a PHARE CBC kisprojekt alapból elnyert 158 ezer euró segítségével lezárult a pusztamagyaródi ipari park és biomassza tüzelésű energiaközpont előkészítésének első szakasza. Az értékes keményfa-vagyonra alapozott feldolgozással, hulladékának hasznosításával a kistérség egyik faipari bázisa, több tucat új munkahely és környezetkímélő távfűtőrendszer jöhet létre – hangsúlyozta.

Horváth Dénes, a cég helyi vezető munkatársa arról számolt be: a PHARE CBC-támogatást nyert közös programterv szakosodott kis- és középvállalatok betelepítését, 2.400 kilowatt teljesítményű fahulladékégető és egy 2000 kilowattos kazán, valamint a települést ellátó távfűtőrendszer kiépítését irányozza elő.

A projekt második üteme most kezdődik. Ehhez a társaság újabb 225 millió forintot igénylő beruházási tervpályázatot a PHARE CBC alaphoz; hasonló összeget pedig központi energetikai, környezetvédelmi, valamint területfejlesztési források és önerő révén kíván előteremteni – közölte Horváth Dénes.

“További sikeres pályázatok esetén 2006 elejére szeretnénk átadni ennek a gazdaságilag elmaradott kistérségnek az első jelentős ipari beruházását, vele együtt a biomassza távfűtő művet is” – mondta a Biotherm 2000 Kht. szakembere. A tájékoztatón elhangzott: az ipari parkba – a már meglévő két faipari kisvállalat mellé – újabb befektetőket kívánnak megnyerni, akiknek az első évben teljes, a másodikban 50 százalékos adókedvezményt, emellett hosszú távú és olcsó telekbérletet kínálnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik