Belföld

Svájcban jobboldali győzelem született

Svájcban a jobboldali-populista Svájci Néppárt érte el a legtöbb szavazatot a parlamenti választás részeredményei alapján.

Az eddigi eredmények szerint megerősödtek a szociáldemokraták és a zöldek is, míg a választás nagy vesztesei a centrista, jobbközép pártok. Az idegengyűlölő és Európai Unió-ellenes párt máris bejelentette igényét egy újabb miniszteri posztra a héttagú svájci szövetségi kormányban.

A Christoph Blocher zürichi milliárdos alapította Svájci Néppárt a szavazatok 27,5 százalékát szerezte meg a vasárnap délben zárult választásokon, és 12-vel 56-ra növelte mandátumainak számát a 200-fős Szövetségi Tanácsban, a parlament alsóházában, amelyben immár a legerősebb párt lesz.

A szociáldemokraták a szavazatok 23,3 százalékát szerezték meg, ami nem egészen 1 százalékpontos erősödést és plusz 1 parlamenti mandátumot jelent az 1999-es választási eredményhez képest is, 52 parlamenti hellyel azonban a néppárt mögé szorulnak a Szövetségi Tanácsban. Látványosan előretörtek a Zöldek, akik az eddigi 5 helyett a választók 7,8 százalékának rokonszenvét nyerték el és 5-tel 14-re növelték parlamenti mandátumaik számát.

Visszaestek a liberális szabaddemokraták (FDP) és a kereszténydemokraták (CVP), akik a szavazatok 16,8, illetve 14,3 százalékát szerezték meg a svájci televíziók által készített előzetes eredmények alapján.

A svájci szavazópolgároknak a törvényes rend és – a növekvő munkanélküliség okaként feltüntetett – bevándorlás körüli aggodalmaival magyarázta hétfőn a Financial Times a Svájci Néppárt (SVP) látványos előretörését a hét végi választásokon. A brit gazdasági napilap kontinentális kiadásának címoldalán közölt jelentés szerint az SVP sikere azzal a veszéllyel fenyeget, hogy megbomlik a hatalmi egyensúly a régóta bejáratott koalíciós rendszerben.

Az 1959 óta változatlan formula szerint a héttagú szövetségi tanácsban – a svájci kormányban – a négy vezető párt osztozik a tárcákon. Az SVP-nek eddig egy jutott, a Svájci Radikális Demokrata Pártnak (FDP), a Svájci Kereszténydemokrata Néppártnak (CVP) és a Svájci Szociáldemokrata Pártnak (SDP) kettő-kettő. A lap idézi Ueli Maurert, az SVP egyik vezetőjét, aki szerint a választások fényében most fel kell vetni a pártok kormánybeli képviseletének kérdését. Az SVP már közvetlenül a választások után be is jelentette igényét egy második helyre a kormányban, és szellemi vezérét, Christoph Blochert javasolta miniszteri tisztségre.

A zürichi régióból származó multimilliomos üzletember – a francia Jean-Marie le Penhez és az osztrák Jörg Haiderhez hasonlóan – mindinkább a gazdasági nehézségeket használta ki arra, hogy rájátsszon a szavazók bizonytalanságérzésére. Kirívóan rasszista választási propagandájában a “fekete-afrikaiakat” és az “albán maffiát” okolta Svájc állítólagos gondjainak jelentős részéért – írja a Financial Times.

Elemzőket idézve felhívja a figyelmet arra, hogy ha Svájc hagyományosan stabil, közmegegyezésre törekvő politikai rendszerében tovább polarizálódnak a hatalmi viszonyok, az nem sok jót ígér abból a szempontból, hogyan lesz képes a december 12-én beiktatandó kormány nekilátni a sürgető gazdaságszerkezeti problémák megoldásának.

A svájci TAGES-ANZEIGER szerint a Svájci Néppárt “történelmi választási győzelmet” aratott. A lap szerint a pártnak most egy második helyet is kellene adni a hét fős svájci kabinetben. A jelentős politikai erők jelenléte a “konszenzus kormányban” Svájc legnagyobb erőssége – írja a lap.

A belga LE SOIR címlapján számol be a svájci választásokról. A Néppártot, szélsőbb, populista és idegengyűlölőnek minősíti. “A párt nacionalista és populista programmal kampányolt: nemet mondott Európára, adócsökkentést ígért és a bevándorlás elleni harcot, összekapcsolva a külföldieket a bűnözéssel” – írja a belga lap.

A német FRANKFURTER RUNDSCHAU szerint a Svájci Néppárt előretörése nem olyan jelentős. Christoph Blocher-től jobb eredményeket vártak. A lap szerint az adócsökkentés, a “Svájc a svájciaké” szlogen és a radikális euroszkepticizmus jellemzi politikáját. Blocher a bizonytalanok körében népszerű.

A madridi lapok szintén címlapon foglalkoznak a svájci eredményekkel. Az ABC szerint a “idegengyűlölő programjával a szélsőjobb nyeri a svájci választásokat. Az EL PAIS szalagcíme: “A szélsőjobb 27 százalékkal nyer Svájcban”. Hasonló a LA RAZON címlapja is.

A londoni TIMES szerint viszont, a svájciakat leginkább a választások stílusa, nem a kimenetele zavarja a leginkább. A kormánykoalíció évtizedeke óta nem változott: a választói akarat változását a kabinet irányvonalának eltolódása és a miniszteri posztok újraelosztása jelzi. A rendszeresen tartott népszavazásokon ugyanis a svájciak demokratikusan dönthetnek a legkülönfélébb kérdésekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik