Belföld

Sorozatosan támadja Izrael Gázát

Egy újabb, hétfőn már a harmadik izraeli légitámadás hatalmas robbanást idézett elő Gáza külvárosában a kora délutáni órákban. Egy helikopterről indított rakéta eltalált egy kisebb épületet, de halálos áldozatokról, sebesülésekről nem érkezett jelentés.

F-16-os izraeli harci gépek korábban a nap folyamán rakétákkal lőttek házat Gázában, mert izraeli értesülés szerint palesztin fegyvergyár működött az épületben. Legkevesebb hét személy, köztük egy gyermek és egy asszony sérült meg a gázai rakétacsapások következtében – jelentette a dpa német hírügynökség. A rakétákkal lőtt épület nagyrészt romba dőlt. Az első jelentések arról szóltak, hogy az Iszlám Dzsihád palesztin szervezet egyik vezetőjének, Abdullah Saminak a házát érte támadás. Az Iszlám Dzsihád azonban közölte, hogy nem Sami otthonát találták el, hanem egy 200 méterrel távolabb álló, épülőfélben levő házat.

Eközben az izraeli hadsereg kijárási tilalmat rendelt el és nagyszabású keresőakciót indított a Jordán folyó nyugati partján, a Rámalláh közelében fekvő Ein-Jabrud faluban azoknak a palesztin fegyvereseknek a kézre kerítésére, akik rajtaütöttek vasárnap este egy izraeli katonai járőrosztagon. A Jasszer Arafat palesztin elnök Fatah szervezetéhez kötődő al-Aksza Mártírjainak Brigádjai jelentkezett az izraeli katonák elleni támadás végrehajtójaként.

A második hétfői támadás során izraeli harci helikopterek két rakétát lőttek ki egy teherautóra Gáza központjában, három palesztin meghalt, öt pedig megsebesült. A Hamász szélsőséges csoport nem sokkal később közölte, hogy a három halott a szervezet katonai szárnyának embere volt. A támadás célpontjául szolgáló teherautó egy benzinkút, egy óvoda és egy általános iskola közelében volt, amikor a rakéták belecsapódtak.

Az izraeli hadsereg vasárnap este megerősítette, hogy katona volt az a három izraeli, akit a ciszjordániai Rámalláh közelében megöltek. Eközben hétfőn az izraeli hadsereg alakulatai nagyszabású akciót indítottak azoknak a palesztin fegyvereseknek a felkutatására, akik megölték az izraeli katonákat. Az izraeli légierő három óra alatt két támadást intézett palesztin célpontok ellen.

Móse Kaplinszki, a Ciszjordániát magában foglaló központi katonai körzet parancsnoka közölte, hogy a négytagú izraeli járőr életben maradt tagja is megsebesült, miután négy terrorista hátba támadta őket az Ofra zsidó telep melletti Ein-Jabrud faluban. A támadók elvették a katonák fegyvereit, majd elmenekültek – tette hozzá az izraeli vezérőrnagy.

A Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Fatah mozgalomhoz kötődő, al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű szélsőséges szervezet bejelentette, hogy tagjai hajtották végre a támadást, megtorlásul az izraeliek által a Gázai övezet déli részén véghezvitt múlt heti rajtaütésekre, amelyek 15 ember halálát okozták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik