Belföld

Késik az iraki exportolaj

A tervezettnél később mehet csak az iraki exportolaj Törökországba, mert a Kirkuk-Ceyhan vezetéken a javítások elhúzódnak.

Október végére várható az olaj, de a vezeték működtetése Irak északi részében továbbra is bizonytalanságokat rejt, mert gyakorlatilag nem lehet megvédeni a szabotázsakciók ellen. Az iraki olajipari minisztérium illetékese szerint, amíg nincs az ország ezen részén biztonság, addig szabotázsakciók és vezetékjavítások követik ott egymást.


Csütörtöki hírügynökségi jelentések szerint robbanás majd tűz rongált meg Irak észak-nyugati részén egy vezetéket, amely a dourai finomítóhoz juttat nyersolajat. Most a déli országrészből kell olajat hozni a finomítóba, a délről menő exportot napi 80 ezer hordóval csökkenteni kell – írta az AP hírügynökség.


Az észak-iraki exportvezeték hiánya, az exportkiesés napi 7 millió dollár bevételtől fosztja meg Irakot – mondta Paul Bremer, Irak amerikai polgári kormányzója. A vezetéken, ha sikerül működésbe állítani, eleinte napi 250 ezer hordó olajat lehet majd a törökországi Ceyhanba juttatni. A tavaszi háború előtt kapacitása elérte a napi 800 ezer hordót. Irak jelenelg napi 1 millió hordó köorül exportál olajat, a déli olajmezőkről.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik